Ali takrat, ko umreš, veš, da si mrtev? Fascinantna študija razkriva...

23. 4. 2024
Deli
Ali takrat, ko umreš, veš, da si mrtev? Fascinantna študija razkriva... (foto: profimedia)
profimedia

Ste se kdaj spraševali, ali takrat, ko umreš, veš, da si umrl? Odgovor podajajo znanstveniki.

Ko umreš, veš, da si mrtev, saj velika študija kaže, da um še vedno deluje, potem ko telo ne kaže več znakov življenja. Znanstveniki pravijo, da se ljudje zavedajo, da so mrtvi, ker njihova zavest deluje še naprej, ko telo neha kazati znake življenja. To pomeni, da teoretično lahko nekdo celo sliši, da zdravniki naznanijo njegovo smrt.

Trditev je podal dr. Sam Parnia, direktor oddelka za intenzivno nego in raziskave oživljanja na Medicinski fakulteti NYU Langone v New Yorku. Zdravnik in njegova ekipa iščejo ljudi, ki so utrpeli srčni zastoj, bili klinično umrli, a so jih pozneje oživili. To je največja študija te vrste, ki je bila kdaj izvedena.

Nekateri od preučevanih pravijo, da so se popolnoma zavedali pogovorov in videli stvari, ki se dogajajo okoli njih, tudi potem, ko so bili razglašeni za mrtve. Te izjave je nato preverilo zdravstveno in negovalno osebje, ki je bilo takrat prisotno. Smrt je opredeljena kot točka, ko srce ne bije več in je pretok krvi v možgane prekinjen.

Dr. Sam Parnia je dejal: "Tehnično gledano je čas smrti trenutek, ko se srce ustavi. Ko se to zgodi, kri ne kroži več v možgane, kar pomeni, da se delovanje možganov skoraj v trenutku ustavi. Takrat izgubiš vse svoje reflekse možganskega debla. Vendar pa obstajajo dokazi, ki kažejo, da pride do izbruha možganske energije, ko nekdo umre."

Leta 2013 so raziskovalci na Univerzi v Michiganu opazovali električne signale v možganih devetih anesteziranih podgan, ki so imele induciran srčni napad. V kratkem obdobju po klinični smrti so videli vzorce dejavnosti, ki so povezani s "stanjem hiper-pozornosti".

Dr. Parnia je dejal: "Na enak način, kot morda skupina raziskovalcev preučuje kvalitativno naravo človeške izkušnje 'ljubezni', na primer poskušamo razumeti natančne značilnosti, ki jih ljudje doživljajo, ko gredo skozi smrt, ker razumemo, da bo to odražalo univerzalno izkušnjo, ki jo bomo vsi imeli, ko bomo umrli."

Vir: independent.co.uk

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu