Sončni spremljevalec

Kar zakričala sem, ko sem ga videla na parkirišču ‒ mojega so(n)čnega sopotnika za nekaj dni. Navdušena nad barvo in njegovim notranjim dizajnom sem se takoj pustila zapeljati. Vas zanima čemu je bil priča novi Renault Twingo, ko je bil pod Sensa okriljem?

2. 8. 2019 | Promocijsko sporočilo

Imeli smo piknik brez plastike

Tudi vi se lahko odpravite na piknik povsem brez plastike. Kako?

  • Kozarci za vlaganje so zelo uporabni. Nasekljana sveža zelenjava in sadje je zdrav nadomestek čipsom ali presticam. Solate in namazi bodo videti fantastično okusni v takšnih kozarcih. Iz njih lahko pijete svojo najlubšo pijačo ali v njih zmešate domač metin sirup.
  • Namesto krožnikov lahko spečete tortilije in na njih servirate razne solate, namaze, jedi iz žara …
  • Če si res ne predstavljate piknika brez krožnikov in pribora za enkratno uporabo, poiščite biorazgradljive krožnike Eko piknik, ki jih lahko celo pojeste, saj so izdelani iz ostankov mletja pšenične moke.
  • Pisana nabodala bodo okrasila piknik odejo. Svojo najljubšo zelenjavo (paradižnik, papriko, čebulo, bučke …) narežite in natikajte na lesena nabodala. Tako ne boste potrebovali nobenih posod, gostje pa bodo zagotovo navdušeni nad vašo idejo.

Na pikniku smo uživali tudi v okusih slastnega kvinojinega tabuleja

...in to je recept za okusen kvinojin tabule za 4 osebe. Potrebujete: • 1 ½ lončka kvinoje (390 g) • 200 g svežega koriandra • 8 paradižnikov • ¾ lončka pinjol (100 g) • 2 jedilni žlici tahinija • 4 jedilne žlice oljčnega olja • sok dveh limon • sol in poper

Priprava: kvinojo stresemo v cedilo in spiramo s hladno vodo, dokler voda, ki odteka iz cedilla, ni povsem bistra. Kvinojo preložimo v kozico in dolijemo 3 lončke (900 ml) vrele vode. Pustimo, da vre minuto ali dve, nato pokrito kuhamo še 10 do 15 minut, dokler voda ne izpari. Medtem ko se kvinoja kuha, drobno nasekljamo koriandrove liste, paredižnik narežemo na majhne kocke. V ponvi brez maščobe popražimo pinjole. Ko je kvinoja kuhana, pustimo, da se ohladi. Nato vmešamo koriander, narezan paradižnik, tahini, olivno olje, limonin sok in popražene pinjole, za konec še posolimo in popopramo. Dober tek. (vir: Slastno z Ello, Mladinska knjiga)

S postanki, kjer smo se naužili svežega zraka, smo tudi globoko dihali - izvajali "pranajamo"

Dihalna tehnika pranajama pomeni zavestno vodenje dihanja ‒ gre za širjenje in nadzor prvobitne življenjske energije. Z vsakim vdihom dobi telo poleg kisika tudi prano, vesoljno energijo, ustvarjalno moč ‒ osnovni element življenja ter zavesti.

Kako izvajati dihanje? Z vdihom pošljite dih najprej v trebuh, nato pa z dihom napolnite še prsni koš. Morda se vam bo zdelo, da naredite dva vdiha, a v resnici je to le poglobljen dih v zgornji del. Pri poglobljenem dihu se bo spodnji del trebuha rahlo povlekel navznoter. Ta gib da pljučem oporo in pomaga napolniti njihov najvišji del. Vdih je neprekinjen, celotna votlina prsnega koša od spuščene prepone do najvišje točke v predelu ključnice se širi z enotnim gibom. Z izdihom najprej spustite prsni koš in nato še trebuh. Spet sledi vdih. Pozornost je ves čas na dihanju. Dihajte čim bolj nežno in neslišno, čeprav gre za globoko in intenzivno dihanje, ki včasih deluje grobo, se po nekaj minutah spremeni v nežno in povezano.

Dihanje pa smo nadgradili še s "pozdravom soncu"

Kako ga lahko izvajate tudi vi?

1. Postavite se pokončno. Noge skupaj, dlani sklenjene na prsih. Noge naj bodo trdno na tleh. Sprostite se, vrat spustite na prsi in IZDIHNITE.

2. Naredite globok VDIH, medtem ko dvigujete sklenjene roke in se v pasu upogibate nazaj.

3. Počasi IZDIHNITE in se v pasu prepognite naprej. Roke položite plosko ob stopala, obraz naj bo tesno pri nogah (upognite kolena, če je treba).

4. VDIHNITE, medtem ko iztegnete levo nogo nazaj, tako da počiva na kolenu in prsih; istočasno upognite desno koleno, glavo pa dvignite in poglejte navzgor.

5. ZADRŽITE DIH, iztegnite še desno nogo in visoko dvignite zadnjico. Telo naj bo v obliki trikotnika.

6. Med IZDIHOM spustite kolena in obraz do tal, trebuh in medenica naj ostaneta rahlo privzdignjena.

7. VDIHNITE, medtem ko dvigujete zgornji del telesa, tako da iztegnete roke. Pogled navzgor. 

8. Roke in noge držite plosko na tleh in IZDIHNITE, medtem ko dvigujete zadnjico kvišku in nazaj. Pete in glavo potisnite proti tlom.

9. VDIHNITE, vzdignite levo nogo in jo pritisnite ob prsni koš. Desna noga naj ostane iztegnjena, koleno počiva na tleh.

10. IZDIHNITE, medtem ko dvigujete zadnjico in postavljate desno nogo poleg leve. Obraz naj bo tesno ob nogah.

11. VDIHNITE in medtem ko se vzravnate, iztegnite roke navzgor in se usločite nazaj.

12. Vrnite se v prvotni položaj in IZDIHNITE. Vajo ponovite še enkrat.Tokrat začnite z drugo nogo kot prej, da telo postavite v ravnovesje.

Naučili smo se, kako splesti venček iz travniških cvetlic in to razkrivamo tudi vam...

Najprej naberite cvetlice z dolgimi stebli. Začnite tako, da izberete dve ali tri cvetlice, jim poravnate stebla ter dodate po dva ali tri cvetlice, ki jih vsako naslednjo priključite šopku tako, da stebla ovijete okoli stebel prejšnjih cvetlic. Nadaljujete toliko časa, da dobite ravno prav dolgo kitko, ki vam pristoji na vaših laseh. Venček zaključite tako, da zadnja stebla potisnte v začetni del oziroma ga s kompaktnejšo travo ovijete na začetni del venčka.

Za konec pa še nekaj zanimivosti o RENAULT TWINGU, s katerim smo se potepali

Ste vedeli?

→ Da je novi Renault Twingo izdelan v Sloveniji?

→ Da si lahko sami izberete različico, ki vam najbolj ustreza? Ena od njih se imenuje ZEN, ki s kakovostno glasbeno spremljavo, nežno poboža vsako celico v telesu in vas popelje v svoj mir.

→ Novi Renault Twingo je kompakten in prostoren. Všeč nam je bil športni model, ki ima možnost odprte strehe, tako smo lahko uživali na sovoznikovem sedežu in se z rokami poskušali dotakniti krošnje dreves.

→ Aplikacija R&Go omogoča povezovanje s pametnimi mobilniki, ima pa tudi vlogo potovalnega računalnika.

FOTO in TEKST: Maja Sotošek