Kako najraje spi vaša MAČKA?

17. 3. 2024
Deli
Kako najraje spi vaša MAČKA? (foto: shutterstock)
shutterstock

Kaj vam mačka sporoča s svojim spalnim položajem?

Mačke lahko spijo do 18 ur na dan, s starostjo pa včasih celo več. Verjetno ste ugotovili, da vaša ljubljenka spi v številnih različnih položajih in nekateri od njih so lahko precej nenavadnih.

Včasih spijo v na videz zelo neudobnih položajih. A v resnici so te živali zelo gibljive in položaji, ki se nam zdijo zelo nerodni, so zanje izjemno udobni. 

Preverite, kaj vsak posamezni spalni položaj razkriva o vaši mački.

Zvita v klobčič

Mačke pogosto spijo zvite v klobčič. Na ta način ohranjajo telesno toploto, zato jih v takem položaju manj zebe. S tem tudi ščitijo vitalne organe, kar so prevzele od svojih prednikov, ki so se v divjini morali zaščititi tudi med počitkom.

Na hrbtu

Kot že omenjeno, mačke nagonsko ščitijo svoje organe. Če spijo na hrbtu, slednji niso zaščiteni, kar pomeni, da se mačka počuti zelo varno in samozavestno. 

Na boku

Tudi ko mačka spi na boku, so njeni vitalni organi izpostavljeni. Podobno, kakor pri spanju na hrbtu, to nakazuje na to, da se ljubljenka počuti udobno in varno.

Kakor "štruca"

Ste kdaj opazili, da vaša mačka skrije svoje sprednje tačke pod telo in spi v takšnem položaju, da je podobna štruci kruha? S tem ohranja toploto in ščiti vitalne organe. Mačke, ki spijo v takem položaju, so lahko sproščene, a so tudi pripravljene, da hitro reagirajo, če se znajedjo v nevarnosti.

Položaj "supermana"

Ali tudi vaša mačka spi na trebuhu, vse 4 tace pa ima iztegnjene, s čimer spominja na "supermana" v letu? Tako spijo mačke, ki so sproščene, vendar vseeno pripravljene na akcijo.

"Sedeč" položaj

Včasih mačke spijo tako da so s hrbtom naslonjene na kavč ali stol. Izgledajo, kakor da sedijo podobno kot ljudje. S tem mačka izkazuje, da se počuti varno, položaj pa obenem nudi podporo hrbtu.

Spanje na pohištvu

Morda vam je nenavadno, ko mačka spi na naslonjalu stola, na policah, omarah ali celo na hladilniku (medtem ko ima v stanovanju na voljo veliko bolj udobna ležišča). A mačke nagonsko izbirajo višje točke za spanje, saj so na ta način varne pred morebitnimi plenilci, obenem pa imajo pogled na potencialni plen.

Na radiatorju

Poleti rade spijo na soncu, pozimi pa je radiator mamljiv vir toplote za mačke.  Mačka pa ne bo zaznala, kdaj je vročine preveč za njo, zato je smiselno, ko imate vroče radiatorje, da zaščitite radiator z brisačo ali odejo, na voljo pa so tudi cenovno ugodna radiatorska mačja ležišča. 

Na vaših prsih

Obstaja veliko razlogov, zakaj mačka spi na vašem prsnem košu. Pogosto s tem izkazuje, da vas ima rada ter da vam zaupa in si želi vaše bližine.

Poleg vas

Če spi poleg vas, to prav tako pomeni, da vam mačka zaupa in da je navezana na vas, zato si tudi v času počitka želi biti v vaši bližini.

Ob vaši glavi

Opazite, da vaša mačka najraje spi ob vaši glavi? Morda je tudi to znak, da si želi biti v vaši bližini, včasih pa se za ta položaj odloči zato, ker s tem spi na udobnem vzglavniku.

Ob vaših nogah

Ko mačka spi ob vaših nogah, to lahko pomeni, da si želi vaše bližine, obenem pa lahko zlahka pobegne v primeru morebitne nevarnosti.

Med vašimi nogami

Nekatere mačke rade spijo med nogami svojih lastnikov. To mesto jim predstavlja varno zavetje in odličen vir toplote.

V škatli

Mačke nagonsko iščejo varna zavetja, zato so tako zelo navdušene nad škatlami. V njih najdejo varnost, obenem pa škatla zagotavlja enostaven izhod v primeru nevarnosti.

Na stranišču

Če mačka spi na ali tik ob mačjem stranišču, ima lahko urinske ali prebavne težave. Opazujte svojo ljubljenko in se po potrebi posvetujte z veterinarjem.

Pod odejo

Mačke, ki najraje spijo pod odejo, uživajo v toplini in udobju, obenem pa jim vaš vonj vzbuja občutek varnosti. Odeja lahko predstavlja tudi izolacijo pred hrupom.

Spanje z odprtimi očmi

Mačke lahko spijo s popolnoma ali delno odprtimi očmi. Med spanjem lahko opazimo tudi tretjo veko. Čeprav je spanje z odprtimi očmi lahko povsem normalno, bodite pozorni še na druge znake, ki lahko nakazujejo na težave: 

  • Izcedek iz oči;
  • Mežikanje;
  • Vidnost tretje veke, ko je mačka budna.

Tačke čez oči

Je tudi vam ljubko, ko mačka med spanjem s tačkami pokriva svoje oči? Na ta način želijo svojemu obrazu zagotoviti nekaj toplote, tačke pa lahko delujejo tudi kot zaščita pred močno svetlobo ali prahom.

Spanje z drugimi živalmi

Mačke, ki živijo v skupnem domu, lahko tako uživajo v družbi, da celo spijo skupaj. Tako si zagotavljajo toploto in druga drugo pomirjajo s predenjem. Mačka lahko spi tudi s psom, če mu zaupa in se z njim dobro razume.

Prirejeno po: petmd.com

Preberite si še: Psi in mačke so naravni EMPATI

POGLEJTE SI TUDI PODKAST, V KATEREM SMO GOVORILI O NAŠIH ODNOSIH IN ZAKAJ IMAMO TEŽAVE V NJIH: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja