Spolnost je namenjena povezovanju s partnerjem, ne pa za všečke na družbenih omrežjih

9. 6. 2024
Deli
Spolnost je namenjena povezovanju s partnerjem, ne pa za všečke na družbenih omrežjih (foto: shutterstock)
shutterstock

Ko svojo seksualnost delimo s celim svetom, se sploh ne zavedamo, kakšne posledice ima to na naše duševno zdravje.

Velika razlika je med seksualnostjo in senzualnostjo. Veliko ljudi se opredeljuje za seksualne, vse manj pa je senzualnih posameznikov.

Spolnost je zakoreninjena s naših nagonih: vsako živo bitje ima spolni nagon, ki se osredotoča izključno na razmnoževanje in primarno privlačnost. 

Senzualnost pa je po drugi strani že prava redkost. Je vez med našim telesom, dušo in spolno energije. Ne osredotoča se le na spolne organe, temveč vključuje celotno telo in vse naše čute. 

Spolnost je prisotna že odkar obstajamo kot vrsta, toda njeno izpostavljanje še nikoli ni bilo tako intenzivno kakor danes.

Moderno je, da ženske objavljajo fotografije svojega oprsja ali zadnjice. Obstajajo celo platforme, na katerih lahko objavljamo svoje razgaljene fotografije v zameno za plačilo. Brezglavo izpostavljamo lastno spolnost celemu svetu in ob tem ne razmišljamo, kaj to pomeni za naše duševno stanje.

Dobro se mi zdi, da govorimo o tabu temah in jih normaliziramo, vseeno pa mislim, da ob osredotočanju na spolnost pozabljamo na senzualnost. To lahko vodi do notranjega neravnovesja in psihične nestabilnosti.

Pozabljamo, da je spolnost namenjena povezovanju s sabo in partnerju ter ustvarjanju otrok, novega živega bitja. 

Spolna izpostavljenost danes povzroča tako veliko generacijsko rano, da bodo naši otroci in njihovi otroci morali močno delati na tem, da bi jo lahko zacelili.

Čas je, da ponovno združimo spolnost in senzualnost. Da se vrnemo k sebi in spolnost uporabljamo za povezovanje s seboj in partnerjem, ne pa za všečke na družbenih omrežjih.

Prirejeno po: @krystalmatter