Spomladansko enakonočje - Naš stari praznik, a kdo ga še praznuje?

Naši stari prazniki so vezani na naravni potek leta in se navezujejo na gibanje Sonca in Lune, to so; zimski in poletni solsticij ter pomladno in jesensko enakonočje (ekvinokcij). Prav sedaj, 20. marca, imamo pomladno enakonočje.

Spomladansko enakonočje - Naš stari praznik, a kdo ga še praznuje? (foto: shutterstock) shutterstock
18. 3. 2023

Kot je Društvo Staroverci zapisalo na Facebook strani: "Na pomladno enakonočje oz. vigred praznujemo prihod novega življenja in jare energije iz onstranstva v naš svet. To je začetek staroverskega cikličnega leta.

Prvi kres z obredom očiščenja in pozdravljanjem Jarila, ki oplodi zemljo. Pri obredu imamo pisanice, ki si jih izmenjuje in obredno poje. Z izmenjavo pisanic si voščimo tudi srečo in blaginje, zdravja in vitalnosti v celem letu. Pisanice so simbol življenja in rojstva.

Pomladno enakonočje oziroma datumi pred tem ali kasneje so pogosto sovpadali z uradnim začetkom novega leta zaradi naravnega cikličnega leta. Najpomembnejši elementi Rodnih obredov je kurjenje svetega ognja, kjer se izreče zahvale in kjer se položi darove, ki skozi gorenje odletijo skupaj z dimom v drugi svet."

V teh dneh se je po slovenskih gostilnah marsikje praznoval irski državni praznik "Dan svetega Patrika", priredili so različna "praznovanja" in okrasili kafiče v zelene dekoracije. Bodo kje v ponedeljek priredili praznovanja spomladanskega enakonočja, našega starega praznika? Zdi se, da Slovenci res bolj cenimo vse, kar je tuje... 

V knjigi Pavla Medveščka lahko zasledimo, da so naši predniki prenehali praznovati ta praznik po 1. svetovni vojni. 

To je torej stari in naravni praznik, ko pozdravimo sonce, toploto in razcvet narave. 

V starih časih so ljudje v tem obdobju usklajevanja svetlobe in teme izvajali obrede, da bi očistili staro energijo iz svojih domov – od tod izvira tradicija »spomladanskega čiščenja«. 

Pomladno enakonočje vas vabi, da stopite iz introspektivne zimske teme in stopite v ponovno rojstvo, prenovo, svežino in čiščenje. To je vabilo, da v kaosu poiščete ravnovesje, da najdete mir v tistem, česar ne morete nadzorovati, prečistite svoje življenje in vanj povabite novo... 

in Kaj bi bilo dobro, da storite na pomladni ekvinokcij? Nasveti za vsako znamenje!

Poseben ritual, ki ga lahko izvedete na POMLADNO ENAKONOČJE