Stanje na reki Soči je zaskrbljujoče, poglejte si, kaj so naredili turisti

Le kako smo lahko pozabili, da narava ni naša last, ampak smo ljudje njena last? Nismo tvorci tkanine življenja, temveč le nitka v njej. Kar delamo s tkanino, delamo sami s seboj. 

Stanje na reki Soči je zaskrbljujoče, poglejte si, kaj so naredili turisti (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2022

Lepo je, da vedno več ljudi potuje in raziskuje naše naravne znamenitosti. A veliko slovenskih krajev se danes sooča s težavo preobremenjenosti. Ko narava postane preobremenjena, ni sposobna več omogočati pozitivne izkušnje – ni več miru, tišine, divjine in neokrnjenosti. Ljudje danes pogosto v naravo ne hodijo več zaradi miru, pač pa zaradi ikoničnih fotografij.

Najbolj znane planinske poti so v poletni sezoni polne pohodnikov, visokogorske ceste zabasane z avtomobili in fotogenične naravne znamenitosti polne "selfie" obiskovalcev. Zgoščen promet. Prometne nesreče. Pomanjkanje parkirišč. Pomanjkanje nastanitev. Kampiranje na črno. Divji motoristi. Droni. Toaletni papir za vsakim drevesom. Vrečke smeti. Ljudje namazani s sončnimi kremami se kopajo v Soči in jezerih. Vse to nosi svoje posledice. Kvaliteta obiska narave pada.

Pojavljajo se številna vprašanja: ali narava resnično premore neomejeno število obiskovalcev? Je rešitev v pobiranju taks, omejevanju vstopa? Kako obiskovalce informirati, da Triglavski narodni park ni urbani mestni park? Kje je rešitev tega dvoreznega meča? Kaj pomeni »odgovoren« ali »trajnostni« turizem?

"Stanje na reki Soči je zaskrbljujoče, posamezniki, ki prispejo skozi vrata masovnega turizma so tako "napredni", da predrzno okrasijo nedotakljive obrežne skalne balvane z grozljivimi poslikavami, ki ne sodijo niti v urbano okolje," so zapisali na Facebook strani Varujmo Bovško.

Dodajajo še: "Kolone raftov se neprekinjeno gnetejo po skalah od 8.30 do 19.00 po že tako prenizki Soči. Skavti in taborniki, ki imajo tabore tik ob obrežju reke se v njej umivajo s šamponi.

Kje so meje? Soča potrebuje jasna pravila uporabe, omejitve in nadzor za vse uporabnike, še posebej se je ta potreba pokazala ob letošnjem ekstremno nizkem vodostaju."

Fotografija z grafitom porisane skale ob reki Soči, našemu smaragdnemu biseru: