STARO VEROVANJE: Zakaj mački ne smete gledati v oči?

29. 11. 2023
Deli
STARO VEROVANJE: Zakaj mački ne smete gledati v oči? (foto: Profimedia)
Profimedia

Stara verovanja pravijo, da se mački ni dobro zazreti naravnost v oči - do podobnih ugotovitev pa je prišla tudi znanost. Preverite, zakaj.

Mačke so plenilci, ki jih je človek skozi zgodovino postopoma udomačil - a ne glede na to, kako so se zbližale s človekom, so še vedno ohranile svoje naravne nagone in instinkte.

Njihove oči so edinstvene, največkrat zelene barve, poleg tega pa se svetijo v temi. Zaradi njih pritegnejo veliko pozornosti, a so bile skozi zgodovino tudi tema številnih polemik.

Eno izmed popularnih vraževernih prepričanj pravi, da mačk ne smemo gledati naravnost v oči, saj nam lahko tako izsrkavajo energijo. Veljale so za zaveznice čarovnikov in čarovnic, zaradi česar so se jim pripisovale nadnaravne sposobnosti. 

V nekaterih kulturah so mačke veljale tudi za medije med svetom mrtvih in živih, zato je veljalo vraževerje, da se je dobro izogibati očesnemu stiku z njimi. Vse to so seveda vraževerja, a nasveta, da mački ne smete pogledati v oči, ne gre zanemariti - pravi tudi znanost.

Nekatere mačke dolg pogled naravnost v oči lahko razumejo kot agresijo ter povabilo k lovu in v takšni situaciji čutijo potrebo po napadu, ne glede na to, kako krotke so. Mačke, ki živijo na ulici, rešujejo konflikte in nenehno uporabljajo očesni stik, da ustrahujejo nasprotnike.

Mačji vid se zelo razlikuje od človeškega - celotno sliko okolice vidijo naenkrat, ne da bi se osredotočile na kaj posebnega. Po drugi strani pa se na določeno stvar osredotočijo le med lovom. Če torej mačko pogledate naravnost v oči, lahko podleže svojim naravnim nagonom in napade.

Zato je bolje, da, ko gre za nepoznane mačke na ulici, lepoto njihovih oči opazujete od daleč, ko se vam približajo, pa pogled preusmerite kam drugam. Medtem ko je vaša domača mačka verjetno že navajena, da jo gledate v oči, ker jo enostavno obožujete, zato to ne velja za vaše domače ljubljenke. 

Vir: Sensa RS