Spolna energija je najmočnejša (in vsi lahko dostopamo do nje)

TANTRA je v resnici v prvi vrsti odkrivanje sebe, svoje moči, pa tudi svojih senc. Je pa to odkrivanje bolj učinkovito, če poleg tega, da delam sam na sebi, delam tudi z drugo osebo, ki spet zrcali moje meje moči, pa tudi moje sence.

Spolna energija je najmočnejša (in vsi lahko dostopamo do nje) (foto: shutterstock) shutterstock
16. 5. 2023

V intervjuju z Aleksandrom Lahom, terapevtom tantrične masaže, ki ga je po knjigi Shashi Solluna Tantra pripravila Izbrano z Mirelo boste spoznali osnovne koncepte tantre, praktične vaje, tehnike tantrične meditacije, dihanja, seksualne energije in ovire pri prakticiranju tantre ter vašem naslednjem koraku do izpopolnjenega življenja.

Kaj menite, da je največja zabloda o tantri med ljudmi?

Zdi se, da ko ljudje slišijo besedo “tantra” pomislijo na neobičajen seks. Vse skupaj se jim zdi zavito v misterioznost in strahospoštovanje, kar včasih privlači, drugič odbija, v obeh primerih pa je reakcija pretirana. V resnici gre v prvi vrsti za odkrivanje sebe, svoje moči, pa tudi svojih senc. Je pa to odkrivanje bolj učinkovito, če poleg tega, da delam sam na sebi, delam tudi z drugo osebo, ki spet zrcali moje meje moči, pa tudi moje sence.

Kako bi opisali osnovne koncepte, ki jih avtorica opisuje v knjigi Tantra?

Govori o naslednjih šestih principih:

Vse je sveto: vsako stvar lahko gledamo kot nekaj običajnega ali pa kot nekaj svetega, posvečenega. Npr. ko jemo, to lahko počnemo mimogrede, ali pa z zavestjo, da hranimo naš tempelj (naše telo) z hranili, pa tudi ljubeznijo, da se v telesu dobro počutimo in lahko bolje služimo svetu, katerega del smo in od katerega nismo ločeni. Na nek način smo vsi eno, Shashi temu pravi, da smo različni žarki istega sonca. Jaz pravim, da smo različni okusi istega boga/boginje, podobno kot ima sladoled več okusov. In res spoznati, kaj sladoled je, zahteva, da ga okusimo in izkusimo, ni dovolj teorija. Isto velja za življenje/boga/boginjo, treba ga je izkusiti.

Želja je pot do božanskega: Želje, še posebej naše globoke srčne želje, so način, kako mi Življenje/bog/duša sporoča, kaj svet potrebuje ta trenutek od mene. S tem, ko sledimo svojim željam po eni strani uživamo, se počutimo izpolnjene, po drugi strani pa s tem na najboljši način dajemo svetu, kar potrebuje. To kar slišiš v sebi kot željo in kot klic, to je tvoj poklic. To je ta trenutek tvoje poslanstvo. Se pa to lahko spreminja skozi čas, zato je treba biti v stiku s svojimi željami in v nekem obdobju ti nekaj paše, kasneje lahko nekaj drugega. 
Je pa treba ločevati med površinskimi željami, ki izhajajo iz ega in iz strahu in je njihov namen zgolj kratkotrajen obliž na rano (npr. občutek manjvrednosti), ne pa se globoko osrečiti in ozdraviti. Hkrati v tantri iščemo ravnovesje med tem, da želje zatiramo in tem, da nas želje prevzamejo. Pri tem pomaga zavest in meditacija, da želje izživimo in istočasno ostanemo zavestni in zvesti svoji resnici, svojemu srcu.

Uporabi polarnost, da dosežeš enost: V najvišjem smislu smo res eno, toda je treba priti do te zavesti in izkušnje. Do tega pa pridemo tako, da si dovolimo izkusiti polarnost, ki je nasprotje enosti. Polarnosti so dan-noč, toplo-hladno, moško-žensko… in pogosto se ujamemo v pogled, da je ena stran dobra, druga pa slaba. V resnici je treba spoznati obe strani in dojeti, da potrebujemo obe strani in da ni ena stran boljša kot druga, pač pa je drugačna. To se v praksi najbolje vidi po tem, ali uspemo moški in ženske sodelovati ali pa tekmujemo. Moškost prinaša strukturo, fokus, zavest… ženskost pa vsebino v strukturi, širino, ljubezen… Moškost brez ženskosti je pusta, je zgolj oblika, brez vsebine. Ženskost brez moškosti pa je zmedena, zgubljena, raztreščena, brez strukture. 
Vsak ima v sebi moškost in ženskost in ta polarnost nam daje energijo. Če pa imamo v sebi konflikt med moškostjo in ženskostjo, nimamo veliko energije, saj se porabi za boj namesto za sodelovanje. In ko imamo v sebi konflikt med moškostjo in ženskostjo, se to odraža tudi na naših zunanjih odnosih, ki so zrcalo naše notranjosti.

Sublimiraj spolno energijo: 
Običajno smo vajeni preko vzburjenja dvigniti spolno energijo in pride do napetosti, potem pa jo preko površinskega orgazma sprostimo. V tantri pa želimo ustvarjeno energijo dvigniti višje in je ne vreči stran, ampak z njo nahraniti vse celice telesa in doživeti globlje orgazme in višja stanja zavesti. 
Shashi govori o ovirah pri doseganju teh stanj in ena pomembnejših je sram in privzgojena ideja, da je spolnost nekaj umazanega in se zato ne moremo popolnoma sprostiti v akt, zato ne moremo doživeti ogromnega pretoka energije, ki ga spolnost v osnovi omogoča. 

Transfiguracija:
Je zelo pomemben tantrični princip in nas nauči zmožnosti videti onkraj zgolj osebnosti in fizičnih aspektov sebe ali drugega. Omogoča videti božansko v vsakem in v vsem. Ko začnemo izvajati transfiguracijo, postanejo odnosi lažji. Odnos s samim seboj in z drugimi. Shashi je v knjigi navedla nekaj preprostih načinov, kako to praktično narediti.

Tantrično zdravljenje:
Potreba po pripadnosti nam včasih vzame našo pristnost. Živeti z maskami pa je nelagodno in tudi nezdravo in ne prinaša sreče. Čim vstopimo v varno in ljubeče okolje, ki se ustvari med tantričnim ljubljenjem, se samodejno sproži zdravljenje vseh ločenih delov v nas z namenom, da spet postanemo eno. Da sprejmemo in objamemo ne samo tiste dele sebe, ki so sprejemljivi po trenutnih družbenih normah, pač pa tudi svoje sence in jih s tem transformiramo v svojo moč.

Katere praktične vaje predlaga avtorica za razvijanje povezave s telesom, umom in duhom?

Avtorica navaja mnogo praktičnih in enostavnih vaj in vsak lahko izbere, kar mu najbolj ustreza. 
a) Ena od preprostih vaj transfiguracije je, da zjutraj ko se zbudiš enostavno rečeš »Danes želim videti božansko v vsakomur, ki ga srečam.« in potem zgolj opazuješ, kako se dan odvije.
b) Vaja »Meditacija s tantričnim dihom«, kjer lahko že preko enostavnih dihalnih vaj dosežeš spremenjeno stanje zavesti in čutiš pretok energije po telesu
c) Mnogi mislijo, da je samozadovoljevanje nekaj slabega, toda se temu ne moremo vedno opreti. Obstaja več vrst samozadovoljevanja. Vaja »Meditacija s samozadovoljevanjem« nas nauči drugačnega samozadovoljevanja, ki je osnova za doseganje orgazma celega telesa.
d) Vaja »Spolna magija«, kjer se naučimo dvigniti energijo in iz tega višjega stanja ustvariti nekaj plemenitega.

Kako bi opisali pomen dihanja in seksualne energije s tehnikami, ki so predstavljene v knjigi Tantra?

Dih je sredstvo, s katerim premikamo energijo. Hkrati je dih povezava med Šivo in Šakti v nas, med našo zavestjo in našo energijo. Dobro se počutimo šele, ko sta Šiva (zavest) in Šakti (energija) v harmoniji, ne pa v nasprotovanju. V knjigi Tantra so predstavljene tehnike dihanja in meditacije omogočajo, da Šiva in Šakti v nas prideta v harmonijo.

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejši vidik zavestnega odnosa?

Da se zavedam, da sem v odnosu, da rastem, da spoznavam sebe, svoje moči in svoje sence preko drugega. Da preko odnosa rastem v boljšo verzijo sebe in s tem še bolje služim svetu. In da si upam zdržati v odnosu, tudi ko pride do neprijetnih situacij in konfliktov, ki mi v resnici pomagajo ozdraviti svoje rane, ki običajno izhajajo iz otroštva ne pa iz danega odnosa. V odnos (partnerski ali prijateljski) dajemo ljubezen in ustvari se varen prostor, ki omogoči, da se odpremo nerazrešenim ranam in še posebej v tistih neprijetnih trenutkih je treba biti zavesten tega, kaj se res dogaja. Pogosto na videz banalna stvar sproži burne reakcije in se obsojamo (sebe ali drugega), da smo pretirano reagirali. Toda v resnici je ta banalna stvar sprožila nekaj precej globljega in starejšega (iz otroštva) in nam v tistem trenutku ne pomaga to obsojanje in to da skušamo biti normalni. Treba si je dovoliti čutiti, kar je prišlo na plan iz nezavednega, zdržati s tem in hkrati biti negovalen do sebe.
Da pa ne bi bilo prelahko — ni vedno rešitev zdržati neprijetne občutke, včasih ali celo pogosto je treba postaviti mejo in mogoče celo prekiniti odnos, ki nima zdrave osnove. Dobro je prekiniti odnos, ki temelji na strahovih (posesivnost, izkoriščanje, zloraba…). Odnos, ki temelji na ljubezni in resnici (podpora sebi in partnerju, da se razvija skladno s svojo resnico in višjim namenom duše) pa je dobro ohranjati, razvijati in se »boriti« zanj. 
Kot pravi Shashi v knjigi Tantra se je dobro zavezati ljubezni in resnici, ne pa partnerju. Najlepše in najbolj učinkovito je, če se oba zavežete temu.

Kaj bi svetovali tistim, ki se želijo začeti ukvarjati s prakso tantre?

Popolnim začetnikom svetujem, da si najprej preberejo nekaj knjig na to temo in knjiga Tantra je odličen začetek. Toda knjiga ni dovolj, potrebna je praktična izkušnja zato svetujem kako delavnico na temo tantre, npr. delavnica tantrične masaže.

Kakšne so vaše izkušnje z učinkovitostjo tantrične prakse v vašem lastnem življenju?

Tantra mi je dala mnogo stvari, ena pomembnejših je odnos do telesa, spolnosti in golote. Prej sem glede tega občutil veliko sramu, krivde in manjvrednosti. Danes doživljam telo, spolnost in goloto kot nekaj nedolžnega, enostavnega in lepega ter močnega. Še eno pomembno darilo tantre je, da druge vidim drugače. Včasih sem mislil, da je z mano nekaj narobe, drugi pa so v redu. Počutil sem se manjvrednega in ogroženega ter sem se odzival napadalno. Danes vidim, da smo vsi v istem čolnu. Vsak ima svoje močne strani in sence. Počutim se povezanega z drugimi.

Katere ovire se lahko pojavijo pri prakticiranju tantre in kako se z njimi spopasti?

Tantra prinese več moči, zato je potrebna zrelost in odgovornost, da z močjo, ki nam je bila zaupana, naredimo nekaj dobrega zase in druge.

Vabilo na BREZPLAČNO on-line potovanje z Aleksandrom Lahom v skrivnostni svet tantre, veščin in znanja za dostop do globljih ravni užitka.

TANTRA: Od svetega dotika do posvečene spolnosti

KDAJ: Četrtek, 18. maj ob 19:30 v živo preko zoom povezave: 

Za Zoom povezavo do dogodka pišite na aleksander@heartconnection.si

Gost: Aleksander Lah,
www.heartconnection.si
Povezuje: Mirela Smajić
 www.izbranozmirelo.si
Organizator: Založba Gnostica
 www.gnostica.si

Več o Aleksandru in 3 - dnevni tantrični delavnici na povezavi: https://www.heartconnection.si/delavnica_tm-2/

Aleksander Lah, terapevt tantrične masaže, deli svoje dragocene uvide o učinkih spolne energije na telo in um. V svoji praksi je opazil, da v stanju užitka, sproščenosti, voljnosti, zaupanja in topline, še posebej v orgazmičnem stanju, posameznik napreduje veliko bolj učinkovito, bodisi v terapevtskem odnosu ali med partnerskim odnosom. V nasprotju z drugimi pristopi, tantrična masaža omogoča večjo sprostitev, zaupanje in užitek ter se bolj osredotoča na globlje telesne energije, ki imajo preobrazbeno moč nad umom, telesom, čustvi in zavestjo. Aleksander poudarja, da se lahko tudi boleče in neprijetne izkušnje med tantrično masažo preoblikujejo v užitek. Takšna transformacija omogoča ugodne pogoje za celostno zdravljenje in rast, tako na fizični kot na duhovni ravni.

Knjiga Tantra je praktičen vodnik do starodavne filozofije in posvečene spolnosti, ki se je razvila v Indiji. Avtorica v knjigi poudarja pomen sprejemanja lastne spolnosti in telesa ter razvijanje dnevne prakse za višjo zavest in povezanost z notranjim jazom. V knjigi so predstavljena tantrična načela zdravljenja in praktične vaje za odpiranje srca, prebujanje spolne energije ter doseganje tantričnega orgazma. V globinah naše biti ležijo neizmerne moči in potenciali, ki jih lahko odkrijemo skozi spoznavanje narave naše spolne energije. Tantra spodbuja raziskovanje lastnih želja in izražanje čustev v intimnem odnosu, da bi po naravni poti dosegli notranje ravnovesje. 

Pripravila: Mirela Smajić

Preberite še: