Starši, nikar ne počnite teh napak! (Opozarja terapevtka)

19. 11. 2023
Deli
Starši, nikar ne počnite teh napak! (Opozarja terapevtka) (foto: profimedia)
profimedia

Nihče ni popoln in prav vsak starš v vzgoji naredi napake. Vseeno pa je dobro, da se izogibamo večjim napakam, ki na otroku lahko pustijo velike posledice.

Morgan Pomels, terapevtka za travme iz Ontaria v Kanadi, je na svojem Instagram profilu delila koristne nasvete, ki bi jih starši morali upoštevati pri vzgoji otrok.

"Starševstvo je stresno in nihče ne pričakuje, da bodo starši to opravili popolno. Otroci niti ne potrebujejo popolnega starša, potrebujejo pa občutek, da so varni in sprejeti," pravi.

Vseeno pa je dobro, da se izognemo določenim napakam. Psihoterapevtka je razkrila 12 napak, za katere prosi starše, naj se jim izognejo.

Pri vzgoji ne počnite teh 12 napak:

 1. Ne kričite na svoje otroke in ne strašite jih z glasnimi zvoki - tudi če počnejo nekaj, kar vam ni všeč.
 2. Ne izvajajte "tihe maše", ko ste razburjeni oziroma otrok nikoli ne kaznujte s čustvenim izsiljevanjem.
 3. Če imate več otrok, ne favorizirajte in vsem namenite enako mero pozornosti ter naklonjenosti.
 4. Ko vam otrok pove, da ste ga prizadeli, ne igrajte vloge žrtve, temveč sprejmite odgovornost za svoje dejanje in se opravičite. Ne vzbujajte mu slabe vesti, ker je izrazil svoje občutke.
 5. Ko vas otrok vpraša, zakaj mora nekaj storiti ali zakaj nečesa ne sme, se izogibajte stavkom, kot so: "Ker sem jaz tako rekel/-a."
 6. Ko je otrok v stiski, ga ne pustite samega, temveč mu pokažite, da ni sam in da mu stojite ob strani.
 7. Odgovornost za lastne občutke ne prelagajte na otroka.
 8. Če opazite, da se vašemu otroku godi krivica, ne bodite tiho in ne recite, da "svet pač ni pošten". Naučite svojega otroka, naj se postavi zase.
 9. Ne učite otroka, naj je v vseh situacijah ustrežljiv in "priden".
 10. Ne zanašajte se na to, da vam bo otrok nudil čustveno podporo. To je naloga vašega partnerja in/ali prijateljev.
 11. Ne obnašajte se kakor da je otrok podaljšek vaše osebnosti. Ozavestite, da je tudi on posameznik z lastnimi željami, vrednotami in cilji.
 12. Ne obnašajte se z otrokom, kakor da vam je nekaj "dolžen" zato, ker zanj skrbite. Za otroka ste se sami odločili in ni pošteno, da mu vzbujate slabo vest ali občutek, da vam nekaj dolguje.

"Večino teh napak starši počnejo podzavestno, a to še ne pomeni, da so brez posledic in da si ne bi smeli prizadevati, da tega ne počnejo več," pojasnjuje terapevtka.

Ravno z omenjenimi napakami lahko starši namreč otroku zadajo velike čustvene rane, negativno vplivajo na njihovo samozavest, jih spodbudijo k pretiranem ugajanju drugim in še veliko več. Otrok ima lahko v odrasli dobi težave v odnosih, težave pri odločanju in težave z zaupanjem vase.

Ko starši ustvarijo ljubeče in varno okolje, je večja verjetnost, da bodo otroci razvili pozitivno samopodobo in močan občutek identitete. Ta osnova jim lahko pomaga, da se bolje znajdejo v družbi, se spopadejo s pritiskom vrstnikov in zgradijo pozitivno samopodobo.

Pomembno je vedeti, da noben starš ne more v celoti zaščititi svojega otroka pred vsemi potencialnimi travmami. Vendar pa lahko z delom na sebi in zavestno vzgojo bistveno zmanjšajo tveganje in omilijo vpliv travme iz otroštva na življenje svojih otrok.

Prirejeno po: zadovoljna.nova.rs