Ste jutranja ali nočna oseba? Preverite, kaj to pove o vas

22. 7. 2022
Deli
Ste jutranja ali nočna oseba? Preverite, kaj to pove o vas (foto: profimedia)
profimedia

So jutranje osebe res srečnejše od nočnih?

Kaj vpliva na naš ritem spanja? Raziskave kažejo, da je genetika odgovorna za manj kot polovico vzrokov našega spalnega ritma, medtem ko ostalo vlogo igrajo okoljski, družbeni in osebni dejavniki. 

In kaj ta ritem spanja pove o nas? Na to temo je bilo narejenih kar nekaj študij, zato si poglejmo, kakšne so njihove ugotovitve.

1. Jutranje osebe so srečnejše od nočnih oseb

Študije so pokazale, da so ljudje, ki se brez problema zbujajo v zgodnjih jutranjih urah bolj zadovoljni s svojim življenjem kot njihovi sovrstniki (Randler, 2007). 

K temu močno prispeva dejstvo, da takšni ljudje dobijo boljšo družbeno podporo, saj se bolje vključujejo v večino družbe, ki je najbolj aktivna podnevi (medtem ko imajo nočne ptice pri tem večje probleme).

Na delovnem mestu so jutranje osebe produktivne že od samega začetka in zlahka delajo v standardnih delovnih urah – zato najpogosteje uspevajo v korporativnem svetu.

2.  Nočne osebe so pametnejše od jutranjih oseb

Po raziskavi Robertsa in Kyllonena iz leta 1999 so nočne osebe bolj inteligentne in imajo hitrejšo sposobnost obdelave podatkov in ohranjanja spomina. 

V drugi raziskavi (Begley, 2022) so ugotovili, da so tako jutranje kot nočne osebe produktivne, če se zbudijo naravno (po svojem ritmu) – vendar produktivnost jutranjih oseb nezanemarljivo pade po 10,5 urah budnosti, medtem ko so nočne osebe bolj konsistentne v smislu fokusa in produktivnosti.

Kljub večji inteligenci pa so nočne osebe ponavadi manj uspešne v akademskem smislu, saj se šola začne zgodaj.

3. Nočne osebe so bolj ustvarjalne

Tako nočne kot jutranje osebe doživljajo navale kreativnosti, vendar študije kažejo, da so ti bolj intenzivni pri nočnih osebah. Vzrok tega bi lahko bil ta, da jutranje osebe živijo v normalni družbeni rutini, medtem ko so se nočne osebe morale že zgodaj naučiti biti ustvarjalne, da so se prilagodile svojemu drugačnemu ritmu in življenjskemu slogu.

Študija (Wang in Chern, 2008) je pokazala, da se več kot polovica tajvanskih študentov umetnosti počuti bolj ustvarjalne po 22. uri. Ustvarjalnost najbolj pride do izraza, ko imajo misli prosto pot, da tavajo – nočne osebe lahko to izkoristijo v mirnem nočnem vzdušju brez mestnega vrveža.

Vir: psych2go.net

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel