Ste že slišali za “sindrom srečne ženske”? Tu so nevroznanstveni dokazi!

Zakaj so ljudje, ki zase verjamejo, da jim je namenjena sreča, tudi v resnici bolj srečni?

Ste že slišali za “sindrom srečne ženske”? Tu so nevroznanstveni dokazi! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Po družabnih omrežjih kroži teorija “sindroma srečne ženske” (ang. lucky girl syndrome). Teorija sestoji iz številnih zapisov in izpovedi žensk, ki so iz svojih osebnih izkušenj ugotovile, da se jim je življenje spremenilo in obrnilo na bolje, ko so si o sebi izoblikovale predstavo “srečne ženske” in začele verjeti, da jim je namenjena sreča, da se za njih vse vedno dobro izide, da zlahka dosežejo uspeh in podobno. 

Da “sindrom srečne ženske” ni popolnoma izmišljena ideja, je pojasnila osebnostna trenerka Rachelle Indra in razložila, za kaj v resnici gre:

V naših možganih obstaja del, ki se imenuje retikularni aktivacijski sistem (RAS). Njegova naloga je, da razvršča vse informacije, ki vstopijo v naše možgane skozi naša čutila. Ta naloga ni enostavna, saj v naše možgane vsak trenutek vstopi okoli 11 milijonov informacij, medtem ko so možgani sposobni sprocesirati le okoli 26 kosov informacij. Zato ostane veliko informacij, ki jih RAS prefiltrira in označi kot nepomembne. 

Ta del možganov začne delovati v trenutku, ko se zjutraj zbudimo. Takrat nas “sprašuje”, kaj je tisto, na kar se želimo ta dan osredotočati oz. katere informacije želimo iskati v dnevu. 

Če se zbudimo in najprej pomislimo na to, kako smo utrujeni, kako slab bo današnji dan in podobno, s tem damo RAS-u signal, da se začne osredotočati na negativne stvari. To pomeni, da bo v vsakem trenutku izmed več milijonov informacij izbral tiste, ki ustrezajo in potrjujejo naš negativni pogled na svet in potrjujejo dejstvo, da smo utrujeni.

Če pa svojim možganom na začetku dneva povemo nekaj takšnega, kot npr. “Jaz sem srečen/srečna in pomirjen/pomirjena” ali “Ta dan bo dober”, bo RAS dobil signal in začel filtrirati drugačne, pozitivne informacije, saj smo mu s tem povedali, kaj nam je ta dan pomembno in na kaj se naj osredotoča. 

Če to ponavljamo dan za dnem, nam čez nekaj časa tega ne bo več potrebno delati zavestno, saj se bodo naši možgani navadili na ta vzorec in si zapomnili, kaj je tisto, na kar se morajo osredotočiti takoj, ko se zbudijo. To pomeni, da lahko isti dan doživimo na dva popolnoma drugačna načina in v njem opazimo popolnoma drugačne priložnosti, kar pa posledično v daljšem časovnem obdobju močno vpliva na razvoj in potek naše življenjske poti.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste razmišljali o tem, da bi kupili določeno stvar - npr. rdeč avto - nato pa ste kar naenkrat v okolici začeli opažati ogromno rdečih avtov? Tudi to je posledica delovanja retikularnega aktivacijskega sistema. 

Torej, kaj je tisto, na kar se želite osredotočiti danes? Ne pozabite tega jasno sporočiti svojim možganom!

Prirejeno po: Rachelle Indra in happiful.com