Strokovnjaki odkrili 2 glavna dejavnika, ki napovedujeta ločitev

2. 6. 2023
Deli
Strokovnjaki odkrili 2 glavna dejavnika, ki napovedujeta ločitev (foto: shutterstock)
shutterstock

V obširni 14-letni raziskavi so strokovnjaki odkrili, da obstajata dva glavna dejavnika, ki napovedujeta, da se bo par razšel.

Po njihovih ugotovitvah naj bi dva "napovedovalca" ločitve bila:

  • Stopnjevanje negativnosti 
  • Čustvena oddaljenost.

Pogosto se zgodi, da je v odnosu na začetku prisotno stopnjevanje negativnosti, nato pa v kasnejših fazah sledi čustvena oddaljenost.

Stopnjevanje negativnosti

Gre za pojav, ko se konflikti v razmerju sčasoma stopnjujejo in postajajo vse bolj neučinkoviti. V konfliktih je vse več vpitja, zmerjanja, obsojanja in kritiziranja. Vsako nestrinjanje se lahko sprevrže v velik prepir.

Nesoglasje glede financ lahko denimo preraste v oster prepir o tem, kdo je kriv za trenutno finančno situacijo.

Da bi stopnjevanje negativnosti odpravili je ključno, da se oba partnerja naučita učinkovite in konstruktivne komunikacije. To pomeni, da se izogibata obtoževanju in kritiziranju, temveč se raje osredotočita na spoštljivo izražanje svojih občutkov in potreb.

Pri nesporazumih je dobro, da se partnerja izogibata uporabi besednih zvez, kot so "Ti si...", temveč raje uporabita zvezo "Jaz se počutim..."

Namesto da partnerju rečemo na primer: "Vedno zapravljaš preveč denarja," mu lahko rečemo: "Skrbi me za najine finance, ko porabljava takšno količino denarja."

Na ta način se partner ne bo počutil napadenega, temveč bo bolj pripravljen prisluhniti našim občutkom, kar vodi v bolj konstruktiven pogovor in prepreči nastanek škodljivih prepirov.

Več o boljši komunikaciji lahko izveste v podkastu tukaj. 

Čustvena oddaljenost

V primeru čustvene oddaljenosti je pogosto situacija ravno obratna, kakor pri stopnjevanju negativnosti. Partnerja preprosto nehata komunicirati. Morda se ignorirata ali se celo namerno izogibata drug drugemu.

Med seboj se zelo malo pogovarjata, si ne izkazujeta naklonjenosti in ne delita svojih misli. Na ta način se partnerja vse bolj oddaljujeta, dokler se nekega dne preprosto ne moreta več zbližati.

Da bi to preprečili, je pomembno, da partnerja delata na odnosu in si prizadevata ostajati povezana. Redni zmenki, čas za težek pogovor, aktivno poslušanje, odprta komunikacija, fizični stik... Vse to lahko pomaga ohranjati povezavo in negovati odnos.

Če omenjene dejavnike hitro opazimo, imamo tudi več možnosti, da jih odpravimo in tako okrepimo svoje razmerje. Nikoli ni prepozno, da začnemo delati na svojem odnosu in zgradimo trdne temelje, ki nam bodo omogočali ljubeče in polno razmerje.

Prirejeno po: Jordan Green

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi