Svet je takšen, kakršne so naše misli (navdihujoča zgodba o dveh prijateljih)

Preberite si navdihujočo zgodbo o dveh prijateljih, ki sta si krajšala dni v bolniški sobi...

Svet je takšen, kakršne so naše misli (navdihujoča zgodba o dveh prijateljih) (foto: profimedia) profimedia
21. 8. 2022

Stara zgodba pripoveduje o moškem, ki so ga hudo bolnega pripeljali v bolniško sobo, kjer je ob oknu na postelji počival drugi bolnik.

Ko sta se spoprijateljila, je tisti ob oknu gledal skozenj in nato svojega na posteljo priklenjenega tovariša več ur razveseljeval z doživetimi opisi dogajanja zunaj.

En dan mu je opisoval lepoto dreves v parku in pripovedoval, kako listje pleše v vetru. Drugi dan se je osredotočil na ljudi in govoril o vseh, ki so stopali mimo bolnice.

Sčasoma pa je moža, ki ni mogel s postelje, njegova nesposobnost, da bi videl tisto, kar opisuje prijatelj, začela obremenjevati. Vse manj ga je maral in nazadnje ga je celo zasovražil.

Neke noči je bolnik ob oknu med hudim napadom kašlja nehal dihati. Namesto da bi pritisnil na tipko za pomoč, se je drugi mož odločil, da ne bo storil ničesar. Naslednje jutro so bolnika, ki je pripovedoval o prizorih pod oknom, razglasili za mrtvega in ga odpeljali iz sobe. 

Drugi moški je hitro prosil, da ga premestijo k oknu in želja se mu je izpolnila. A ko je pogledal skozi okno, je odkril nekaj, ob čemer je vztrepetal: okno je gledalo na golo opečnato steno.

Neverjetne prizore si je njegov nekdanji sotrpin izmišljeval kot ljubečo gesto, s katero je svet svojega prijatelja v težkem obdobju nekoliko polepšal. To je storil iz nesebične ljubezni.

Da bomo živeli srečnejše življenje je pomembno, da spremenimo našo perspektivo. Vidimo tisto, kar želimo videti in svet je takšen, kakršne so naše misli. Če razmišljamo pozitivno in v vsaki stvari najdemo nekaj dobrega, bo tudi naše življenje dobro.

Pomembno pa je tudi, da svoj pogled delimo z drugimi. Da tudi s tistimi, ki se še borijo s svojimi mislimi, delimo našo ljubezen ter dobro voljo in tako pomagamo. 

Lepota se začne v nas. Enkrat ko jo odkrijemo, pa jo predajmo še drugim.

Prirejeno po: Robin Sharma