Takšne nasvete o spolnosti je dajal župnik leta 1930

18. 5. 2023
Deli
Takšne nasvete o spolnosti je dajal župnik leta 1930 (foto: shutterstock)
shutterstock

Milena Miklavčič, slovenska novinarka, pisateljica in avtorica uspešnice Ogenj, rit in kače niso za igrače, je raziskovala spolne navade naših prednikov. Med raziskovanjem je naletela na šokantne stare zapiske duhovnika iz leta 1930, kjer je bilo zapisano, kakšne nasvete o spolnosti je delil mladoporočencem. 

Navodila duhovnika so bila takšna: 

"Pojdita v ta zgornjo kamro in ugasnita luč, da ne bosta grešila z očmi. Ko bo žena legla v posteljo, mož glej stran. Tudi luna je lahko varljiva in lahko vidiš golo ženo (zato naj bo postelja stran od okna). Žena, pokrij se s predpasniki in krili čez glavo, odroči roke in noge. Moški, ti pa spusti hlače do kolen, več ni treba. Potem leži na svojo ženo in opravi svojo pravico čim hitreje, da je ne bo bolelo."

Takšen je bil spolni odnos leta 1930, pa verjamite, da je bil velikokrat še slabši. Tudi leta 1941 ni bilo nič drugače. Takrat je višja duhovščina v Novem mestu povedala, da če moški ne spusti semena v žensko (ga zadržuje ali spusti kam drugam), greši in da to škoduje njegovim možganom, da se mu lahko zmeša. 

Iz Mileninega TEDx govora: