Tanja Skaza: "Ne govori mi, da se ti ne zdi pomembno, kako si videti."

"Obleka se mi res ne zdi pomembna." Tanja Skaza se v tokratni kolumni sprašuje, ali obleka naredi ali ne naredi človeka? 

Tanja Skaza: "Ne govori mi, da se ti ne zdi pomembno, kako si videti." (foto: pexels) pexels
24. 8. 2021

»Vsaka ženska se lahko izjemno lepo uredi. Vsaka. Pri tem številka na bančnem računu in EMŠO nimata bistvene vloge. Prav tako ne število kilogramov in obročkov okoli pasu.«

Ne govori mi, da se ti ne zdi pomembno, kako si videti in kako se počutiš v svoji koži. Ženske že po naravi želimo biti lepe. Želimo biti sijoče in polne energije. Želimo žareti, želimo biti privlačne sebi in svojemu možu. 

Pa tudi v jasnosti in nasploh v poslovnem svetu ni vseeno, kako se ali se ne uredimo. 

Revija Forbes je objavila študijo, ki trdi, da ob pogledu na neznanca naši možgani v prvih sedmih sekundah naredijo približno tisoč izračunov. Glede na pretekle izkušnje in vse znanje precenijo, ali si zaupanja vredna oseba, ali si samozavestna ali ne, si všečna, pristna … Torej se v prvih sedmih sekundah zgodi mnogo odločitev, kako bo nekdo nadaljeval odnos s tabo ali pa ga sploh ne bo, pa čeprav morda sploh še nisi rekla niti živijo. 

Pravijo, da je 55 % prvega vtisa ustvarjenega s tem, kar vidimo (vizualno, vidno), 38 %, ko slišimo prvo besedo, torej ocenimo glas (avditivno, slušno), in le 7 % pripada temu, kar dejansko povemo (verbalno, besedno).

Zato je ob vstopu v prostor pomembno, kakšna je tvoja energija, kako dišiš, kako pogledaš … in tudi kako si oblečena. 

Dostikrat se razglablja o tem, ali je obleka pomembna ali ne. Nekateri trdijo, da ni, saj je bistvo v človekovi notranjosti, torej globina, obleka pa je zgolj površinski dodatek, ki mu ne bi smeli namenjati pozornosti. Ne strinjam se s tem. Opazuj sebe, kako se počutiš v zguljenih in starih oblačilih, ter primerjaj te občutke s tistimi, ko si v novi obleki, ki ti poudari obline, te naredi vitkejšo in kot princeso, da se kar občuduješ v ogledalu. Ja, obleka zagotovo lahko vpliva na počutje. 

Zamisli si, kako se počutiš in kaj si misliš o človeku, ki je zanemarjen in po možnosti še oddaja neprijeten vonj, ter te občutke primerjaj s tistimi, ko si ob urejeni, dišeči in lepi osebi. Seveda je razlika. Spomni se zadnje predavateljice, ki si jo poslušala v živo. Kako je bila oblečena? Prepričana sem, da bo večina znala odgovoriti na to. Zato težko zanikamo, da je obleka pomembna. Ni najpomembnejša, je pa pomembna. Pa reciva, da celoten styling, celotna zunanja podoba, ne le obleka. 

Vsaka ženska se lahko izjemno lepo uredi. Vsaka. Pri tem številka na bančnem računu in EMŠO nista pomembna. Prav tako ne število kilogramov in obročkov okoli pasu. Če imaš popolno postavo, je to le še dodaten plus. Suhe in močnejše, za vsako se najdejo pravi kroji oblačil, da lahko izpostavi svoje najlepše dele in zakrije, kar želi zakriti. V kolikor ne veš, kako, si lahko poiščeš pomoč stilista. 

Za začetek pojdi do svoje omare. No, kar pojdi. Odpri jo. Zdaj pa poišči vse tiste stare razvlečene cunjice, ki se ti po omari prelagajo že leta in leta. Si jih našla? 

Vrzi jih proč! 

»Zelo se mi zdi pomembno, da se počutim udobno,« včasih slišim nestrinjanja. Najdi obleke, ki so zelo udobne, a te hkrati naredijo ženstveno, lepo. V starih razvlečenih cunjicah se sicer lahko počutiš udobno, a nikoli ženstveno in seksi. To preprosto ni mogoče. 

Se kdaj naličiš? Če nam je Bog podaril ličila, bi bilo škoda, da jih ne bi uporabljali. Ne govorim o debelih plasteh pudra, pač pa o poudarjanju tistega, kar je že lepega na tebi. Saj veš, kako si samozavestnejša in lepša že sama sebi, ko se lično naličiš. Marsikdo se posmehuje ženskam, ki si uredijo popoln mejkap, preden stopijo skozi vrata. Jaz pa jih zelo spoštujem. Vzamejo si čas zase, cenijo svojo lepoto.

Si že vrgla proč tiste stare razvlečene cunjice, ki jih po omari premetavaš že deset let? 

Nadeni si lepo obleko. Kupi si čudovito spodnje perilo, v katerem se boš počutila seksi. Ko se po hiši sprehajaš (ja, sprehajaj se!) zgolj v spodnjem perilu (namig: nadeni si še udobne visoke pete – vsaka ženska noga je lepša v visokih petah), stopi pred ogledalo in se občuduj. Začuti svojo ženstvenost, lepoto, seksapil. Zase. Predvsem zase. To, da te bo tudi partner še bolj občudoval in bo omamljen ob pogledu na tvoj seksapil, je le še bonus! 

To so tako majhna dejanja, vendar investicija vate z izjemno visokim doprinosom. Pomisli, kako žariš, ko te mož povabi na gala ples, za katerega si nadeneš najlepšo večerno obleko, se naličiš, greš k frizerju in natakneš seksi čevlje z visoko peto. Včasih opazujem te ženske na slavnostnih dogodkih, kako so samozavestne, kako žarijo, kako so – ženstvene. Zakaj si ne bi tega privoščila večkrat? Zakaj ne kar vsak dan? 

Tudi med športno aktivnostjo si lahko lepo oblečena. Športno, a lepo. Tudi na teambuidlingih s podjetjem si lahko lepa. 

Vendar pazi, da ne zaideš v skrajnost, kot se je zgodilo meni na začetku karierne poti. Zavedala sem se, da je styling zelo pomemben. O tem so me poučili in poudarjali tudi v Zlatarni Celje, kjer so veljala nepisana pravila poslovnega oblačenja. Ker pred tem o stylingu nisem vedela skoraj nič, sem se aktivno lotila učenja. Zaneslo me je v skrajnost, v kateri sem vsaj 70 % časa, misli in energije usmerjala v svoj videz: kaj bom oblekla, kaj obula, kakšna frizura mi pristoji in kakšen nakit … Tudi če obleke niso bile drage, sem se jih naučila kombinirati tako, da so bile videti kot zadnji krik mode znanih oblikovalcev. Uredila sem si nohte in nasploh vsako najmanjšo podrobnost. K vsemu temu sem dodala še popolno šminko. 

Kaj sem s tem naredila? Želela sem izstopati s svojo vizualno podobo. Res sem. A to je bila napaka. Zakaj? Ljudje so na meni videli predvsem zunanji blišč. Sploh jim nisem dala možnosti, da bi spoznali mene, prav mene, Tanjo. Osredotočali so se na sto in eno stvar na površini. Kdo bi jim zameril – saj so res izstopale tista ogromna ogrlica, ekstravagantna obleka in kričeče rdeča šminka. 

V vsem sem želela biti popolna. Nisem si dovolila, da bi na katerem koli področju našli napake. Od obleke do govora. Za vsako predavanje sem si pripravila drugačen govor. Včasih sem se zanj pripravljala več dni in noči, a se je popolnoma zameglil – zaradi mojega videza. 

Spraševala sem se: »Zakaj si je nekdo zapomnil mojo verižico, a ne zna povedati niti besede o tem, kar sem govorila?« Ni si zapomnil niti glavnega sporočila mojih predavanj, ki je bilo največkrat: »Bodi najboljša različica sebe.« Če sem sama dala 70 % energije v videz in 30 % v govor, so me tudi ljudje tako sprejeli – 70 % videza in le malo vsebine. To me je začelo motiti. Zelo. Zato sem spremenila svoj pristop. 

Še danes sem urejena, ampak ne izstopam tako, da že od daleč zakriči – Tanja Skaza! 

Styling je pomemben. A ni najpomembnejši. Ko stopiš v prostor, naj ne kričita po pozornosti tvoja izstopajoča obleka in močna šminka. Ti si tista, ki moraš zasijati. Ko žariš z notranjo lepoto in svetlobo, te ljudje opazijo. Takrat boš vzbudila pozornost brez vpadljivih oblek, brez kričečih barv, brez glasnih besed. Taka prezenca je posledica dela na sebi, osebnostne rasti, tvojega značaja, pristopa … Tebe kot celostne osebe. Tako ne siliš agresivno v ljudi, pač pa preprosto gradiš sebe, siješ, da ljudi same povleče k tebi. 

Zato najdi zdravo mejo investiranja v videz. Prava pot je urejenost, da se dobro počutiš. Če se dobro počutim v obleki, če jo znam nositi, me ne tišči, ne razkriva preveč, če me čevlji ne žulijo in me zato ni strah, da se bom spotaknila na poti na oder – bom tudi jaz lahko sijala v svoji sproščenosti. 

Pri vsem tem opazuj vse, se uči in sledi zgledom, a ohrani svojo pristnost. Tako kot boš tudi mene še vedno srečevala v lepih oblekah, ker imam rada lepe stvari, in res je, z veseljem jih oblečem in pokažem.

V podjetju nenehno pripravljamo izobraževanja, na katere dostikrat povabimo zunanje strokovnjake s področij, ki se nam zdijo smiselni za zasebno in poslovno uspešnost. Med njimi je bila tudi Anja Križnik Tomažin, ki nas je učila javnega nastopanja. »Ženske pri javnem nastopanju ne smete nositi pretirano vpadljivega nakita,« je poudarila na enem izmed predavanj. Nato se je zazrla vame in povsem resno dodala: »Vendar, Tanja, ti si si svojo pristnost zgradila ravno s pomočjo nakita.« Že sicer sem vestno poslušala, a ob tem še bolj prisluhnila. Kako to misli? »Ko sem te prvič videla, sem si zapomnila le tisto močno ogrlico. Ogromne bele perle so bile. Tako sem se zagledala vanjo, ker je tako izstopala, da sem kar pozabila, kaj si hotela povedati. Moja prva misel je bila, da to ne sodi med styling poslovne ženske, ki zaseda govorniško mesto. Vendar – kar hitro sem se navadila, da je to dejansko tvoj stil. Tvoja posebnost. Tvoja pristnost.«

Nadalje smo se pogovarjali, kako sicer obstajajo neka pravila in določila poslovnega oblačenja ter obnašanja. Vse to je zagotovo pomembno in vsega tega se lahko naučiš. A še pomembnejša je tvoja edinstvenost, tvoja pristnost. 

O svojem stylingu sem slišala že vse, od najbolj blestečih visokoletečih pohval pa do zgražanj v stilu: »Ojej, poglej njeno obleko, le kaj je mislila …« Včasih celo za isti styling. Nikoli ne boš ugodila vsem kritičnim pogledom, lahko pa zadostiš sebi. Zato vedno opazuj, v čem se počutiš čudovito, ne glede na mnenje drugih.

Zato ni in nikoli ne bo enotnega pravila, kako moraš biti urejena, kaj dati nase, kako se obnašati. Bodi spoštljiva, damska, a pri vsaki malenkosti predvsem ohrani sebe. Zato tudi pri izbiri oblačil in celotnega stylinga izberi tisto, v čemer se res dobro počutiš, in ne tisto, kar je modna revija predstavila kot najprimernejšo poslovno opravo za izbran dogodek. 

Da to dosežeš, moraš najprej poznati sebe. Bolj ko zares poznaš sebe, lažje boš stopala po poti, ki ti bo prinašala uspehe, srečo in mir. 

Tanja Skaza

knjiga Spremembe vredna

avdio knjiga Spremembe vredna

 

P. S.: Upam, da si res odstranila tiste razvlečene stare cunjice iz svoje omare.