TEDx: Moč odgovornih idej

V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo 15. decembra ob 16h odvil največji TEDx dogodek pri nas. TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. Vsakoletna TED konferenca gosti vodilne svetovne mislece in akterje, ki posredujejo svoje ideje v obliki 3 do 18 minutnih govorov. Ti govori so kasneje brezplačno dostopni na spletni strani www.TED.com. V duhu idej, ki jih je vredno širiti, je nastal TEDx, pri čemer x opisuje neodvisen, lokalni dogodek. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED govori in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine.

29. 11. 2013 | Promocijsko sporočilo

Moč odgovornih idej je rdeča nit tokratnega dogodka

Na dogodku bodo govorniki z različnih področij predstavili ideje, ki pustijo vtis:

  • ideje, ki lahko spremenijo svet,
  • navdihujejo ali
  • izobražujejo.


Obiščite spletno mesto www.tedxljubljana.com in si zagotovite vstopnico.

Svoje zamisli bodo predstavili:

Pianist in profesor managementa Ian Sutherland. Poudarja pomembnost nenehne ustvarjalnosti v poslovnem svetu in sledi zanesljivi poti ohranjanja kreativnosti preko umetniškega ustvarjanja.

Nataša Briški, soustanoviteljica in urednica Metine liste je vzpostavila prostor namenjen vsebinam, ki širijo obzorja, izpostavljajo odlične posameznike, ideje in projekte ter spodbujajo aktivnega duha.

Darja Fišer s svojim projektom na zabaven in solidaren način povezuje tako vrtnarske guruje kot popolne začetnike ter spodbuja izmenjavo doma pridelane hrane, sadik in semen. Prisluhnili bomo ustanoviteljici Zelemenjave.

Kot edinemu slovenskemu fotografu mu je uspelo objaviti zgodbo iz Slovenije v ameriški izdaji revije National Geographic. Arne Hodalič je tudi velik popotnik in turistični vodnik, potapljač, jadralec, video snemalec, predavatelj, vodja fotografskih delavnic in še kaj.

V žanru novinarske fotoreportaže in portretiranja se je brusil predvsem kot sodelavec in urednik fotografije tednika Mladina. Za njim je vrsta samostojnih razstav tako v Sloveniji kot v tujini. Prisluhnili bomo umetniku Borutu Peterlinu.

Miho Lobnika poznamo kot aktivista za pravice istospolno usmerjenih, med drugim je bil koordinator referendumske kampanje za družinski zakonik. Po izobrazbi sociolog, po srcu pa aktivist, ki si prizadeva za bolj odprto družbo, v kateri bi imele vse oblike družin enake pravice.

Dragan Mihailović je prvi slovenski raziskovalec, ki je za svoj projekt dobil subvencijo Evropskega raziskovalnega sveta za priznane raziskovalce. Z doktorskim nazivom pridobljenim na univerzi Oxford velja za enega naših največjih strokovnjakov na področju nanoznanosti.

Maša Cvetko je članica arhitekturne skupine ProstoRož, ki s svojimi kreativnimi idejami oživlja javne prostore. Tako doma kot v tujini uspešno dokazuje, da lahko z minimalnimi sredstvi in drobnimi posegi v okolju bistveno pripomoremo k oblikovanju prijetnega in sproščenega mesta ter revitalizaciji urbanih površin.

Gorana Klemenčiča poznamo kot predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in soustanovitelja Mednarodnega centra za kazensko pravo, človekove pravice in zasebnost. Varovanje človekovih pravic ter omejevanje korupcije vidi kot temelja pravne države. Na odru TEDxLjubljana bo govoril o povezanosti in pomembnosti obeh.

Medvedi, volkovi in risi so živali, katerim mladi raziskovalec na področju molekularne ekologije posveča največ časa. Med drugim soustvarja spletni portal medvedi.si, saj Tomaž Skrbinšek pravi, da ukvarjanje z živalmi najprej pomeni ukvarjanje z ljudmi.

Borut Bohanec poseduje širok pregled nad klasičnimi in modernimi tehnikami žlahtnjenja rastlin. Vrsto let spremlja napredke na področju gensko modificiranih organizmov in se zavzema za boljše razumevanje tematike v širši javnosti.

Nina Gunde Cimerman je svoje raziskave posvetila iskanju ter preučevanju gliv, živečih v ekstremnih okoljih. Te so pripeljale do presenetljivih in odmevnih ugotovitev, ki jih bo delila z obiskovalci dogodka TEDx.