Teh 5 letošnjih finalistov razpisa Mladi upi vas bo navdušilo z neverjetnimi talenti

Tudi letos, že osmič zaporedoma, se nadaljuje izjemno pozitiven dobrodelni projekt Mladi upi, namenjen mladim nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh ter potrebujejo in si zaslužijo vso podporo. Predstavljamo vam že drugo peterico od 20 finalistov, ki jemljejo dih s svojo nadarjenostjo.

Teh 5 letošnjih finalistov razpisa Mladi upi vas bo navdušilo z neverjetnimi talenti (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
19. 12. 2020 | Promocijsko sporočilo

Ela Zdešar, fotografinja

19-letna Ela Zdešar iz Brezovice med svojimi vrstniki izstopa predvsem po svoji delavnosti, organiziranosti, umirjenosti, nekonfliktnosti, prijaznosti in umetniški žilici. Izraža se s pomočjo fotografske in slikarske umetnosti. Njen nemiren duh pa jo kliče tudi v svet potovanj in aktivizma, predvsem na področju narave in okolja. Za svoje fotografsko ustvarjanje je bila že večkrat nagrajena. V prihodnosti bi se rada izobraževala in izpopolnjevala tudi v tujini ter bila svetel zgled drugim mladim perspektivnim fotografom in umetnikom.

Zase pravi, da je neustrašna, divja, neodvisna in svobodna. Že od malih nog je fotografinja, slikarka in risarska umetnica. “Svinčnik sem imela v rokah, preden sem prikorakala v vrtec, svoj prvi fotoaparat sem prijela v roke za rojstni dan pri sedmih letih. Čeprav sem od takrat skozi svoje roke dala že nekaj naprav in na stotine svinčnikov ter čopičev, je od takrat umetnost ostala z mano za vedno,” pravi mlada fotografinja. 

Hana Bujanović Kokot, literarna ustvarjalka

Hana Bujanović Kokot ima le 18 let, a je izdala že več avtorskih del in prejela številna priznanja za svoje literarno delo. Ima tudi vodstvene in organizacijske sposobnosti, saj vodi različne projekte, s katerimi mlade spodbuja k ustvarjalnosti in v katerih tudi sama sodeluje. Svoj pisateljski talent ves čas razvija in ga namerava razvijati tudi v prihodnjosti. Njene ambicije na literarnem področju so visoke, sama pa jih s trdim delom počasi tudi uresničuje.

Hana je dobitnica mednarodnega priznanja za mlade, nadebudna bralka, mlada avtorica in – kot pravi sama – sanjačica. Njen talent je pisanje in piše že od malega. Svojo prvo zgodbo je napisala že v vrtcu, njena prva zapisana pesem pa je iz petega razreda osnovne šole. »Pesem je govorila o senci, ki nagovarja luno, saj je ta edina, ki jo s svojo svetlobo ohranja pri življenju, o samoti, umiranju, o hrepenenju,« je razkrila Hana. In prav hrepenenje, sanje in trdo delo v želji po doseganju sanj so jo gnali, da je nadaljevala z razvijanjem svojega talenta.  

Jaka Pušnik, športni plavalec

17-letni Jaka Pušnik se razvija v vrhunskega plavalca, ki ruši rekorde. Je namreč štirikratni državni rekorder med kadeti in večkratni državni prvak v plavanju. Pred seboj pa ima še veliko let plavanja in še veliko prostora za napredek in osvajanje novih rekordov. Njegov cilj je uvrstitev na olimpijske igre. Slovenski reprezentanci se je prvič pridružil v 9. razredu osnovne šole, zdaj pa je večkratni državni prvak in štirikratni državni rekorder med kadeti.

Jaka Pušnik je mladi športnik, ki je zaljubljen v plavanje. Je skromen 17-letnik, ki je močno osredotočen na svoje cilje in – kot sam pravi – ne mara počivanja. Plavati je začel pri štirih letih, ko sta ga starša prijavila na plavalni tečaj Tjulko, na katerem se je naučil osnov plavanja. “Po osvojenem zlatem tjulku so me prestavili v tekmovalno skupino, v kateri sem začel trenirati malo bolj resno in zavzeto. Po nekaj letih so me prestavili v hitrejšo in starejšo skupino,” pravi Jaka, ki je tisto leto osvojil tudi svoj prvi naslov državnega prvaka.

Nika Murovec, alpska smučarka

18-letna Nika Murovec iz Medvod je članica slovenske ženske C-reprezentance in je v svoji kategoriji tudi najbolje kondicijsko pripravljena smučarka. Osvojila je že veliko naslovov državne prvakinje in kaže potencial, da poseže po najvišjih stopničkah, saj je pripravljena na odrekanje za dosego svojih ciljev. Njena največja želja je olimpijska medalja.

Nika Murovec se s smučanjem ukvarja že od svojega 5. leta starosti. Nad tem športom jo je navdušil njen oče, ki jo je tudi prvič postavil na smuči in jo spoznal s tem športom. »Že od malega sem po televiziji spremljala vrhunske športnike, jih občudovala in si želela, da bi enkrat to lahko postala tudi jaz,« pravi Nika. Ker je takoj pokazala navdušenje nad smučanjem, jo je oče vpisal v smučarski klub, kjer je tudi začutila, da je to tisto, kar želi početi v življenju. »Najbolj sem uživala, ko so na vrsto prišle tekme. Od nekdaj sem si želela tekmovati. Smučanje mi pomeni način življenja, odmik od realnega sveta in sprostitev.«

Nika Oder, flavtistka

Nika Oder je motivirana in talentirana mlada flavtistka, ki na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosega nadpovprečne rezultate. Navdihujejo jo ljudje, ki svoje delo opravljajo s strastjo in predanostjo. Po končani gimnaziji namerava šolanje nadaljevati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pozneje pa tudi v tujini.

Nika pravi, da je glasba njena vsakodnevna spremljevalka že od malih nog. A sprva še ni vedela, da bo od vseh instrumentov vzljubila prav flavto. “Ko še nisem hodila v šolo ali glasbeno šolo, sva s sestro radi korakali po cesti in ob spremljavi bobna peli Regiment po cesti gre. Kakšno leto pozneje sem že pela duet z operno pevko s posnetka na arijo Kraljica noči, opere Čarobna piščal. Takrat sem si predstavljala, da bom nekoč postala velika operna pevka. Spet čez nekaj let sem brenkala na očetovo kitaro in preizkušala posebne učinke na sestrinem sintetizatorju ter se videla kot znana pianistka ali kitaristka,” se danes spominja 18-letnica.

TU si lahko ogledate še videopredstavitve kandidatov in mlade upe spoznate še bolj podrobno. 

Projekt Mladi upi Zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti in Zavarovalnice Triglav je z aktualnim razpisom k sodelovanju povabil mlade nadarjene športnike, kreativne umetnike, nadarjene in pronicljive znanstvenike ter mlade slovenske parašportnike, da jim bodo ponudili podporo ter pomoč pri razvoju znanja, ambicij in talenta.

FOTOGRAFIJE: MATEJA JORDOVIČ POTOČNIK