Težave v odnosu staršev lahko pripeljejo do zdravstvenih težav otrok

Tudi če otrok ne razume težav v vašem odnosu s partnerjem, jih zagotovo čuti.

Težave v odnosu staršev lahko pripeljejo do zdravstvenih težav otrok (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2022

Majhen otrok je tako občutljiv, da absorbira ton misli. Zaradi tega otrok, ko imata oče ali mati neprijetne ali zlobne misli, joče.

Preprosto čuti krivico in joče, kljub temu, da sploh ne ve, za kaj gre in se ne zaveda, kaj je pravica in kaj ne. Samo čuti, da oče ne mara mame ali pa da eden od staršev razmišlja o varanju.

Pomembno je, da otrok čuti absolutno sprejetost, bližino, varnost in podporo, največ, kar pa lahko starša naredita za otroke je, da se imata rada.

Starša se vpričo otroka nikdar ne bi smela prepirati. Še posebej, ko je ta majhen. Če se starša prepirata, bo otrok to doživljal kot vesoljni kaos. Nikar mu ne privoščite tega.

Težave v odnosu staršev lahko privedejo tudi do zdravstvenih težav otrok.

Ko sem sam bil star približno 12 let, so se pojavile težave z očmi. Poslabšal se mi je vid, oči pa so me močno pekle in se mi solzile. Zdravniki so mi predpisali očala, ki pa jih nikoli nisem nosil.

Počasi sem se navadil na slabši vid in to sprejel kot dejstvo. V roku leta, dveh pa so moje težave z očmi povsem izginile.

Nekaj let za tem sem imel zelo nenavadno srečanje z enim od družinskih prijateljev, ki mi je zaupal, da sta moja starša imela precej resne izzive v zakonu, ko mi je bilo 12, 13 let. Še posebej sta se potrudila, da sta ostala skupaj zaradi otrok.

Kasneje sem začel razmišljati o tem, kar sem slišal. Vsak zakon, ki traja več 10 let, gre skozi faze, ki so dobre in manj dobre, tako je jasno, da sta šla skozi nekaj takšnih tudi moja starša.

Še posebej v tistem času sem čutil, da bi lahko družinski odnosi bili boljši, nisem pa se zavedal, da je bil odnos staršev tako načet. Očitno pa sem to čutil.

Lahko bi rekel, da težav v zakonu staršev nisem želel videti, kar je bil najverjetneje nekakšen subtilni povod za moje težave z očmi, ki so se pojavile ravno v tistem času.

Čustva odločilno vplivajo na naše zdravje. Lastno telo je pravi mali zemljevid vsega, kar nosimo s seboj.

Če otrok čuti napetost, zamere, jezo, celo sovraštvo v odnosu staršev, obstaja velika verjetnost, da se bo to odražalo tudi na njegovem zdravju. V dobrobit otroka je tako ključno, da se odpovemo sporom s partnerjem in na inteligenten način poiščemo skupne rešitve.

Prirejeno po: Andrej Pešec - Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok