Tina Vidaković iskreno o izgorelosti: "Do moje izgorelosti je prišlo zato, ker sem bila v pretirano moški energiji."

2. 3. 2023 | Veronika Sivka
Deli
Tina Vidaković iskreno o izgorelosti: "Do moje izgorelosti je prišlo zato, ker sem bila v pretirano moški energiji." (foto: Osebni arhiv (Tina Vidaković))
Osebni arhiv (Tina Vidaković)

Na lastni izkušnji je ugotovila, kako zelo pomembno je ohranjati žensko energijo na karierni poti, danes pa pri tem pomaga tudi drugim podjetnicam.

Pogovarjali smo se s Primorko Tino Vidaković, ki zase pravi, da je večna optimistka in iskalka globljega pomena v vsem, kar počne. Po izobrazbi je magistrica poslovnih ved Ekonomske fakultete v Ljubljani, po duši pa je plesalka in ljubiteljica duhovnega sveta.

Tina pa je zadnjih 9 let tudi podjetnica in lastnica podjetja Kreatina. Poleg vodenja  lastnega podjetja pa je razvila tudi svoj program "Osnove podjetništva za mikro Podjetnice", s katerim Tina spodbuja in podpira ženske na njihovi podjetniški poti.

Tina je z nami delila svojo zgodbo, v kateri je pojasnila, kako je sploh ustvarila svoje podjetje, s kakšnimi težavami se je soočala takrat, ko je delovala v pretirano moški, aktivni energiji ter česa jo je njena izkušnja naučila.

Že od nekdaj je bila prisotna želja po lastnem podjetju

Od vedno sem čutila, da bom sama svoja šefica. V srednji šoli in v času študija sem opravljala različna dela: od gostinstva do marketinga, dela v gledališču, logistiki ter na področju priprave in izvajanja evropskih projektov.

V omenjenih poklicih sem se ogromno naučila, predvsem pa sem še bolj spoznala, da sem ustvarjena za biti podjetnica; s svobodo pri odločanju glede urnika, financ in predvsem narave dela.

Po koncu magisterija je bil čas, da se zaposlim. Imela sem nekaj ponudb, a najbolj sem se nagibala k odprtju lastnega podjetja.

Ker sem imela znanje na najrazličnejših področjih, me ni bilo strah, da bi ostala brez dela. Dovolj sem si zaupala, da mi odprtje podjetja ni predstavljalo strašljive poteze, temveč sem na to gledala kakor na korak proti svobodi.

Stopiti na podjetniško pot je bilo zame nekaj povsem naravnega, domačega in poznanega, saj sem že pred ustanovitvijo podjetja poučevala različne zvrsti plesa, obenem pa sem tudi inštruirala matematiko in fiziko.

Nekaj let po pričetku podjetniške poti je prišlo do izgorelosti

Po petih letih poučevanja v plesni šoli in v športnih dvoranah, sem svoje telo pripeljala do izgorelosti.

Najprej sem menila, da je do tega prišlo zaradi prevelike količine fizičnega dela, a sem kasneje spoznala, da je izgorelost veliko bolj kompleksna zadeva, ki vključuje izčrpanost na fizičnem, dušnem, čustvenem in psihičnem področju.

Ko zdaj razmišljam za nazaj, sem velikokrat čutila simptome izgorelosti, a sem jih spretno ignorirala. Tudi kasneje, ko so se že pojavljali močna slabost in glavoboli, sem mislila, da je to povsem običajno in da bo minilo.

A moje slabo počutje se je stopnjevalo, zato sem se odločila za pregled pri zdravnici, ki je ugotovila, da imam 3. stopnjo odpovedi ledvic.

Bila sem fenomen, zanimiv primer za zdravnike; bila sem ženska, ki je na prvi pogled živela zdravo, a so njene ledvice vseeno bile precej uničene. Čez čas se je izkazalo, da gre za avtoimuno reakcijo, za katero so bila potrebna močna zdravila. 

A najmočnejše in najučinkovitejše zdravilo za moje stanje je bila sprememba življenjskega sloga, prioritet in, predvsem, poslovne poti.

Danes so moje ledvice zdrave, parametri v krvi so normalni in nikjer več ni sledu o okvari ledvic.

Izgorelost je prinesla tudi pomembna spoznanja

Izgorelost mi je pokazala, da morda ne hodim več po poti svojega poslanstva. Prišel je čas, ko mi je namenjeno nekaj drugega in življenje me je lahko samo skozi izgorelost zaustavilo in preusmerilo na pravo pot zame.

Naučila sem se, da moram začeti pri temeljih. Še bolj intenzivno sem začela delati na sebi, spreminjati svoje vzorce in podzavestna prepričanja. Začela sem postavljati meje in poslušati svoje telo.

Do moje izgorelosti je prišlo zato, ker sem bila v pretirano moški, aktivni energiji

Na začetku svoje poslovne poti še nisem imela velike samozavesti, zato mi je veliko pomenilo mnenje okolice. Gnala sem se do onemoglosti. Vsem sem želela pokazati, kako zelo sem sposobna. Želela sem si pohval in odobravanja. 

Neprestano sem ostajala v moški energiji, česar pa moje telo preprosto ni zmoglo.

Danes boljše skrbim za svoje žensko bistvo

Velik korak, ki sem ga naredila na poslovnem področju, je ta, da imam termine inštrukcij le od ponedeljka do četrtka. Poučevanje plesa sem opustila, tako da so inštrukcije naravoslovnih predmetov sedaj moja primarna dejavnost. 

Petek zdaj večkrat namenim razvajanju, družini in druženju, predvsem pa je to dan, ko lahko grem v naravo, brez da gledam na uro ali pa se odpravim sama na kosilo in uživam.

Čez teden delam tudi manj ur dnevno, zaradi česar sem morala dvigniti ceno svojih storitev. To je bil zame precej težek korak, a iz ljubezni do sebe in želje po zdravju, je bil nujen.

Danes treniram ples samo še rekreativno, enkrat tedensko. Ne želim pretiravati z intenzivnimi aktivnostmi. Veliko časa namenim jin jogi, s katero krepim svojo naravno esenco. Čutim, da je to moj naraven ritem – nežno in počasno gibanje.

Poslovni svet, v katerem prevladuje preveč aktivna energija, predstavlja velik izziv za ženske

V podjetništvu še vedno prevladuje moška energija, kar prinaša veliko frustracij med ženske. Predvsem lahko občutimo pritisk glede doseganja hitrih rezultatov in visokih dobičkov.

Opažam, da se ženske zelo obremenjujemo s tem, če se težje pogajamo ali če ne postavljamo želene cene. Velikokrat se tudi pri projektih bolj ženemo, kar se odraža na našem psihičnem in fizičnem stanju. Postajamo bolj občutljive in anksiozne, pogosto so prisotni tudi občutki utrujenosti, napadi panike ter drugi simptomi notranjega neravnovesja.

Osebno mi izziv predstavlja tudi usklajevanje vseh obveznosti s sproščanjem. Želela bi si vsak dan vzeti čas za počitek in tako poskrbeti za ravnovesje, kar pa je v norem tempu včasih praktično nemogoče. Idealno bi bilo, da hitimo le občasno, ne pa vsak dan, kot da je to nekaj povsem običajnega.

Negovanje ženske energije je nujno

Kljub temu, da je to lahko velik izziv, sem z leti ugotovila, da je za žensko nujno, da ostane oziroma se vrača v žensko energijo. Le tako lahko ostane zdrava in zadovoljna.

Slediti moramo naravi, to pa lahko storimo samo tako, da se vračamo v bolj pasivno energijo.

Zato je pomembno, da ženska dela na sebi ter išče tehnike, vadbe ali delavnice, ki ji najbolj ustrezajo. Nekaj, kar jo bo umirjalo in ji vračalo lastno moč. Sama sem tako našla jin jogo, ki mi omogoča, da se vrnem k sebi, se umirim ter očistim svoje misli.

Ko poiščemo načine, s katerimi vzpostavimo notranje ravnovesje, bo tudi podjetniška pot veliko lažja, obenem pa smo lahko bolj učinkoviti pri manifestiranju lastnih želja in ciljev.

Danes s svojim delom pomagam drugim podjetnicam 

Leta 2016 sem pričela snemati vlog z naslovom "Jaz, mikro Podjetnica" ravno z namenom, da delim brezplačne informacije glede podjetništva. Dobila sem veliko pozitivnih povratnih informacij, zato sem pričela izvajati tudi delavnice na to temo.

Ugotovila sem, da je pristop do podjetništva pri ženskah drugačen od tistega pri moških. Veliko se pogovarjamo o samozavesti, osebnosti rasti ter ohranjanju ženstvenosti. Poseben del delavnic je tudi ta, da spregovorim o načinih, s katerimi skrbimo zase že od začetka poslovne poti in se tako izognemo izgorelosti.

Veliko se pogovarjamo tudi o tem, kakšna prepričanja imamo kot ženske v povezavi s podjetništvom ter kako jih preseči oziroma spremeniti.

Delavnice "Osnove podjetništva za mikro Podjetnice" so namenjene bodočim podjetnicam, ki se spogledujejo z idejo samostojnega poslovanja ali pa so tik pred zagonom svojega podjetja. Vsaka udeleženka poleg predavanj dobi tudi samostojno delo, ki se navezuje na njen konkreten primer, ki ga nato pregledam in podam smernice za naprej.

S svojim delom si želim, da lahko vsaka udeleženka nekega dne postane podjetnica in zaživi svobodno. Živeti svobodno in skladno s svojimi potenciali je namreč nekaj najlepšega, kar nam življenje lahko podari.

Več o delavnicah "Osnove podjetništva za mikro Podjetnice" si lahko preberete tukaj >

Morda bi vas zanimalo tudi:

Aleš Ernst o odnosih danes

Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, je že naš znani gost v Sensa podkastu. Tokrat je spregovoril o naših odnosih ter izzivih, s katerimi se srečujemo v sodobnem času.

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode