To, da ste močni, ni vedno vrlina!

Veste, to, da ste močni, ni vedno vrlina. Lahko je le posledica tega, da v otroštvu niste prejemali tistega, kar ste potrebovali in ste prehitro odrasli. Morda ste postali močni zato, da ste lahko preživeli in ker niste imeli nikogar, na kogar bi se lahko zanesli. 

To, da ste močni, ni vedno vrlina! (foto: profimedia) profimedia
28. 5. 2022

Postati "močni in vdržni" ne bi smela biti tolažilna nagrada, ker ste bili zanemarjeni ali zlorabljeni. Zaslužili ste si bolje. Pika.

Zanemarjeni otroci se prehitro naučijo biti neodvisni in samozadostni. Toda njihova moč ni vrlina, če pomeni, da so se v otroštvu mogli boriti za preživetje. Ni kompliment, če se človek zaradi tega ni počutil varnega v lastnem domu.

Vaša prisilna samozadostnost se je zdaj morda spremenilla v "hiper-neodvisnost", kjer ste na točki, ko se ne morete zanesti na druge - ne zato, ker si tega ne bi želeli, ampak enostavno zato, ker drugim ne morete zaupati, da vas ne bodo razočarali ali izdali.

Morda v svojem krogu ljudi veljate za "čustveno močne". A tudi v tem primeru to ni vrlina, temveč dejstvo, da niste živeli v okolju, kjer bi bilo varno izrazili ranljiva čustva. Kjer bi bilo varno da ste to, kar ste.

Morda imate zdaj zaradi tega težave pri vzpostavljanju globokih, intimnih vezi in pri razvijanju zdravih, dolgotrajnih odnosov.

To je del prtljage, ki je ljudje ne vidijo pri "močnih in vzdržnih" ljudeh.

Pogosto nas ne zlomi teža, ampak način, kako to prtljago nosimo. In če se vas je to sporočilo dotaknilo, naj vam povem, da vam ni še naprej treba nositi vsega tega težkega bremena.

Ne pozabite: čeprav morda niste prejeli ljubezni in varnosti, ki ste jo potrebovali od svojih staršev, ni nujno, da njihove rane postanejo vaša dediščina. Lahko prekinete ta krog bolečine. Celjenje ran se lahko začne pri vas.

Poiščete si pomoč in se osvobodite svoje prtljage.

Prirejeno po: Jovanny Ferreyra, The Artidote