To so pričakovanja v odnosu, ki vodijo do razočaranja, prepirov in razhoda

Pritiski in pričakovanja, ki jih imamo danes do partnerja, so popolnoma nepošteni. Sodobna družba, filmi, zgodbe in družbena omrežja nas prepričujejo, da so ta pričakovanja povsem običajna, vendar v resnici niso realna. Običajno ravno taka pričakovanja vodijo do razočaranja, prepirov, lahko tudi razhoda.

To so pričakovanja v odnosu, ki vodijo do razočaranja, prepirov in razhoda (foto: profimedia) profimedia
19. 1. 2023

Večina ljudi išče "čarobnega partnerja", ki bo rešil naše težave in v naše življenje pripeljal zadovoljstvo. V resnici pa noben ne more zapolniti naše notranje praznine - to lahko storimo le mi sami.

Vaš partner ni "potrditveni stroj".

Še posebej, če ste v otroštvu bili čustveno zanemarjeni, se lahko zgodi, da boste nenehno iskali potrditev pri partnerju. A ne pozabite, da ste odrasli, vaš partner pa ni vaš starš. Njegova naloga ni nenehno potrjevanje. Čas je, da poiščete potrditev znotraj sebe in jo ne iščete le pri njemu. 

Partnerju ni treba preživeti ves čas z vami.

Ne potrebujete partnerja, ki bi si želel vsak trenutek preživeti z vami. Pravzaprav je zelo zdravo, da imata oba svoje interese in da preživite tudi nekaj časa narazen. Le tako lahko oba razvijata svojo osebnost in postaneta tudi boljša partnerja.

Partnerjeva dolžnost ni, da bo toleriral vse.

Tudi če vas ima partner neizmerno rad, to še ne pomeni, da mora trpeti vse, kar počnete. Če ga namerno prizadenete, ga ne spoštujete ali ga tretirate kot manjvrednega, je povsem sprejemljivo, da tega ne bo toleriral.

Ne potrebujete nenehnega partnerjevega občudovanja.

Lepo je, da vas partner občuduje in da jasno vedeti, kako zelo izjemni se mu zdite, a tega mu ni treba neprestano početi. Za zdravo razmerje je pomembno, da oba ozavestita tudi "napake" drug drugega in jih sprejmeta.

Ne pričakujte od partnerja, da bo svet doživljal enako, kakor vi.

Vsak človek določeno situacijo izkusi skozi svoje občutke. Pomembno je, da oba ohranjata odprt um in se iskreno pogovarjata o svojih čustvih, saj se le tako lahko spoznata in poiščeta skupni jezik.

Ni vama treba imeti enakih interesov ali hobijev.

Lepo je, če počneta nekaj skupaj, a naučita se raziskovati tudi lastne preference, interese in konjičke. Tako bosta negovala svojo neodvisnost in si omogočila resnično polno življenje.

Vsakega nesporazuma ni možno rešiti.

Včasih se preprosto ne strinjata in prav je, da si to priznata. Včasih vama ni potrebno poiskati rešitve in kompromisa; dovolj je že to, da sprejmeta drugačno mnenje in se premakneta naprej.

Ni nujno, da imata s partnerjem enake želje glede spolnosti

Spolne preference so stvar vsakega posameznika in ni nujno, da imata popolnoma enake želje. Pomembno je, da se o tem iskreno pogovorita ter upoštevata meje drug drugega.

Vse, kar v resnici potrebujete, je partner, ki vam zagotavlja varnost. Nekdo, ob katerem lahko resnično izrazite svoje občutke in iskreno spregovorite o vsem. Nekdo, ki vas sprejema takšne, kakršne ste. 

Prirejeno po: Todd Baratz