Top 5 filmov, ki vam lahko pomagajo, ko ste slabo (priporočajo terapevti)

13. 12. 2022
Deli
Top 5 filmov, ki vam lahko pomagajo, ko ste slabo (priporočajo terapevti) (foto: profimedia)
profimedia

Ko se borite z depresivnimi občutki, je lahko zatopljenost v film dobra  "motnja". Tukaj je seznam, kaj si takrat lahko ogledate.

Kako lahko filmi pomagajo vašemu duševnemu zdravju

Filmi imajo moč eskapizma. Dober film nas lahko popelje nazaj skozi zgodovino, nas spusti v središče vznemirljive pustolovščine ali nas katapultira naprej v času v drugo dimenzijo. Tiste ure, ko smo zatopljeni v film, ne čutimo toliko bremena iz resničnega življenja. Eskapizem je na dolgi rok seveda škodljiv. Na koncu se je še vedno potrebno soočiti z vsemi občutki in jih razrešiti. Vendar lahko eskapizem občasno zavestno uporabimo, torej - ne zlorabimo. Včasih samo potrebujemo odmor, samo začasen izhod iz svojih misli in občutkov. 

"Ko se počutimo depresivno, nam lahko navdihujoči filmi služijo kot nekakšna prekinitev našega počutja," pravi Howard Pratt pri Community Health of South Florida. "Filmi nam prikazujejo drugačne perspektive in drugačna življenja od našega. Na ta način nam filmska zgodba omogoči dostop do izkušenj in čustev, ki nam lahko pomagajo, da se počutimo bolje."

Dober film nam lahko tudi ponudi prostor, kamor lahko zalijemo svoje neprelite solze. Filmi nam lahko tudi pomagajo sprostiti čustva in delujejo kot katarza, včasih nam pomagajo izraziti nekatera čustva, ki jih težko izrazimo v svojem vsakdanjem življenju. Odvisno od filma – nekateri lahko tudi povečajo pozitivna čustva, nas motivirajo, da spremenimo ali izboljšamo stvari v svojem življenju. 

Birgit Wolz, doktorica znanosti, upokojena terapevtka iz Kalifornije, je z nekaterimi svojimi strankami uporabljala ti. "kinematografsko terapijo". Razvila je tečaj kinoterapije za terapevte in napisala kritike nekaterih filmov, uporabljenih v ta namen. V eni recenziji o filmu Lars and the Real Girl (2007) (z Ryanom Goslingom) je zapisala, da "... lahko čustveni odzivi na filmske prizore ali like pomagajo strankam, da se bolje razumejo. Ko nekateri filmi odmevajo pri strankah, se dotaknejo predzavestnega ali nezavednega dela njihove psihe. Film jih lahko globoko gane. Lik ali prizor jih lahko tudi močno vznemiri. Razumevanje njihovih čustvenih odzivov na filme lahko služi kot okno v njihovo podzavest."

Laura Fonseca, terapevtka za otroke in mladostnike, pravi, da so lahko filmi iz otroštva za nekatere najstnike zelo pomirjujoči. "Ko se pojavijo sprožilci, ki povzročajo občutke tesnobe ali depresije, najstnike spodbujam k ogledu najljubših filmov iz otroštva, da se umirijo, sprostijo in prizemljijo. To pomaga najstnikom, da se premaknejo iz svojih nižjih možganov v višje in obdelajo svoje sprožilce v mirnejšem stanju."

Včasih terapevti priporočajo sitcome in standup komedije, saj smeh sprošča endorfine, kar je odlično za zmanjšanje stresa. Gledanje komedij lahko zmanjša negativno razmišljanje.

SEZNAM FILMOV

1. SILVER LININGS PLAYBOOK (2012) 

Ta film je splošno priznan zaradi natančnega prikaza izzivov resne duševne bolezni. "Ta film mi je prvič predstavil pacient, ki je želel, da razumem 'grozljivost' tega, kar se dogaja v njegovih mislih, " pove terapevtka.

Ta čustveno odmeven film z Bradleyjem Cooperjem v glavni vlogi Pata, človeka, ki ga je nezdravljena bipolarna motnja stala zakona in službe. Film se začne, ko se Pat, pravkar izpuščen iz psihiatrične bolnišnice (zaprli so ga, potem ko je pretepel ženinega ljubimca), preseli nazaj k svojim staršem in sreča nedavno ovdovelo Tiffany, ki jo igra Jennifer Lawrence, ki prav tako trpi za duševno boleznijo. 

Gledanje Silver Linings Playbook, ko ste v slabem položaju, je zdravilno, saj pokaže, da duševna bolezen ne opredeljuje človeka, da še vedno lahko najdete ljubezen in, kar je še pomembneje, v sebi najdete moč, da začnete sprejemati, da je v redu ne biti "popoln". 

2. IT'S A WONDERFUL LIFE (1946)

Potem ko ga angel varuh reši pred poskusom samomora, George dobi vpogled v to, kako se je njegovo življenje dotaknilo toliko ljudi, in najde novo hvaležnost za svoje življenje v majhnem mestu, prijatelje in družino. Ko smo depresivni, smo nagnjeni k temu, da spregledamo dobro v sebi in pozitivne učinke, ki jih imamo na druge. Lahko smo tudi nagnjeni k temu, da od sebe zahtevamo popolnost. Ta film nas opominja, da so naša življenja lahko lepa in imajo ogromno vrednost, tako kot so, in da je naše nepopolnosti mogoče odpraviti, če delamo skupaj in pogosto ustvarjamo priložnosti za združevanje ljudi.

3. 500 DAYS OF SUMMER (2009)

Romantična komedija govori o piscu voščilnic, ki ga dekle zaslepi, ko se nenadoma odloči prekiniti z njim. Z razmišljanjem o 500 dneh njunega razmerja in o tem, kje je šlo narobe, se med tem na novo odkrije. Film pomaga dati perspektivo. Čeprav se morda počutite depresivno in da življenje nikoli ne more biti boljše, nam kaže, da so sreča in priložnosti lahko tik za vogalom - vendar le, če smo pripravljeni iti tja in jih izkoristiti.

4. AS GOOD IT GETS (1997) 

Romantična komedija se osredotoča na Melvina Udalla, nesrečnega, osamljenega newyorškega pisatelja, ki je ironično najbolj prodajan romantični romanopisec. Trpi za obsesivno-kompulzivno motnjo. Melvin ima soseda Simona, ki je nasilno napaden in zaradi tega pade v depresijo.

Ko Melvina nagovorijo, naj poskrbi za Simonovega psa, se začne njegovo potovanje v boljše življenje. Tako kot v vseh teh filmih je tudi tukaj opaziti premik od izolacije k integraciji. Pogosto, ko smo depresivni, ugotovimo, da preprosto preživljamo brez pravega veselja v življenju. Enako velja za Melvina, ki lahko uspešno piše o ljubezni, a šele skozi film se izvije iz pasti svojih prisil in dejansko naredi prvi korak k iskanju prave ljubezni.

5. THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER (2012) 

Morda ste pred kratkim doživeli izgubo, razpad ali pa ste v življenjski fazi, ko si postavljate eksistencialna vprašanja o sebi in svojem svetu. Ko se nekdo počuti težko zaradi eksistencialnih vprašanj v življenju, je ogled filma o odraščanju lahko zelo koristen in terapevtski.

Filmi o odraščanju so zgodbe o mladostnikih ali mladih odraslih, ki gredo skozi globoke življenjske spremembe, zaradi katerih začnejo ustvarjati svojo identiteto kot odrasli. The Perks of Being a Wallflower je zgodba o socialno nerodnem najstniku, ki se spoprijatelji z dvema sošolcema svobodnega duha, ki mu pomagata odkriti občutek pripadnosti.

Nekateri terpevti so našteli še svoje najljubše filme: 

  • Love, Actually
  • The Holiday
  • Grey’s Anatomy
  • When Harry Met Sally

... 

Vir: www.psycom.net