20 zamisli za srečo in energijo

V udobju toplega doma si lahko pričarate številne lepe trenutke.

20 zamisli za srečo in energijo (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2011

1 Dober začetek

Sadeži, kot so pomaranče in marelice ali avokado in oreški, so čudoviti zavezniki v boju proti stresu. Suhe marelice so polne magnezija, zato sproščajo mišice in nižajo raven stresa. Podobno delujeta avokado in pomaranča. Poleg sadja si za zajtrk pripravite tudi žitne kosmiče, bogate z ogljikovimi hidrati, ki možgane stimulirajo k proizvodnji serotonina, hormona sreče. Kosmičem primešajte še mandlje, izvor vitamina E, ki bo na telo deloval antioksidacijsko.

2 Zvočni valovi

Ritem glasbe, ki sprošča, ima 60 udarcev na minuto in deluje pomirjujoče na srce. Zvočni valovi v naših možganih sprožijo električni odgovor, ki pri določenih taktih skuša uganiti, kaj sledi. Če se melodije ponavljajo, se prebudijo čutila in začnemo se sproščati. Poslušajte ambientalno glasbo z zvoki iz narave, klasično glasbo, predvsem Mozartove partiture, glasbo, ki je namenjena meditaciji, ali pa liverpoolsko četvorko, Beatlese.

3 Zimski vrt

Skrb za rastline in cvetlice pomaga blažiti stres. Zaradi barv, oblik in vonjev vrt pomaga pri doseganju notranjega miru in ravnovesja, za kar pa ne potrebujete niti terase, saj lahko malo zeleno oazo naredite kar v stanovanju ali na balkonu. Ko začutite, da ste pod stresom, obrezujte, presajajte, zalivajte, okopavajte. Umažite si roke kot otrok in uživajte v občutkih otroške brezskrbnosti.

4 Škloc

Vzemite fotoaparat in skupaj s prijateljico trenirajte samozavest. Nasmeh, ležerni položaj in škloc. Sprostite se in se zabavajte, da bo dobra volja zagotovljena, obenem pa tudi za vedno dokumentirana.

5 Odkrijte občutke

Zapisovanje najglobljih čustev in najbolj skritih misli ugodno vpliva na zdravje. Ni vam treba pisati dnevnika v klasičnem smislu, njegove strani lahko odprete tudi samo enkrat mesečno in vanj zapišete stavek ali dva, kakšno pozitivno misel ali pesem, ki se vam vrti v glavi … Raziskave na Univerzi v Kaliforniji so pokazale, da z zapisovanjem svojih misli na papir aktiviramo del možganov, zadolžen za to, da razvodeni negativna čustva. Tako se lažje spopadamo s stresom in z napetimi situacijami ter smo bolj sproščeni. Ker pretakanje čustev na papir tako zelo pomaga, tudi pisanje pisem, ki jih ne nameravate poslati, še zdaleč ni noro, saj včasih nekaterih stvari preprosto ne zmoremo izreči ali pa bi bilo neprimerno, če bi jih.

6 Domišljija

Posvetite več pozornosti malenkostim. Ne dovolite, da bi vaša čutila otopela ob večurnem gledanju televizijskega programa. Raje uživajte v vonjavah doma spečenih piškotov ali cvetlic z vrta, vzemite v roke barve, nekaj zaigrajte, dotikajte se drobnarij, ki vas obkrožajo, zaplujte v čolnu domišljije.

7 Zanka na zanko

Znanstvene raziskave so pokazale, da se med pletenjem utrip upočasni, povišan krvni tlak pa se postopoma zniža, kar je dokaz, da ta ustvarjalni konjiček deluje sproščujoče. Torej, igle v roke! Spletite šal, jopico ali pa dodelajte svoja stara oblačila in jim dajte osebni pečat.

8 Prelistajte preteklost

Fotografije, ki izvabijo nasmeh, si zaslužijo posebno mesto. Tiste, ki vas spominjajo na vesele dogodke in ljubljene osebe, uokvirite.

9 Dihajte

10-minutna vadba dihanja na dan bo izboljšala pretok energije v telesu in vas sprostila. Počasi v 8 sekundah vdahnite skozi nos, trebuh naj se širi. Nato dah za 8 sekund zadržite, medtem pa spustite brado in z njo ‘zaprite’ grlo. Brado sprostite in počasi izdihnite skozi nos, medtem pa se z jezikom dotikajte neba. Ponovno spustite brado, naredite nekajsekundni premor in to ponavljajte 10 minut.

10 Samomasaža

Dovolj je, da s krožnimi gibi 10 minut masirate podplate in stopala, da boste učinek čutili po vsem telesu.

11 Otroška literatura

Morda so njihova ciljna skupina res otroci in najstniki, a knjige, kot sta Mali princ in Jonatan Livingston Galeb, nas razveseljujejo in sproščajo tudi, ko smo starejši, le da jih beremo z drugimi očmi.

12 Priljubljeni okusi

Pripravite večerjo samo iz sestavin, ki jih imate radi. Premislite, katere jedi vas spominjajo na otroštvo, na obroke, ki ste jih kot otrok imeli najraje. Če ne veste, kako jih pripraviti, pokličite mamo in priložnost izkoristite za prijeten klepet. Sicer pa lahko navdih za dobro večerjo vedno poiščete v receptih Sense.

13 Razvajajte se

Niso samo večeri rezervirani za saten in svilo. Njun nežni dotik kožo boža kot perje, zato dan doma preživite v mehkem in glamuroznem spodnjem perilu.

14 Prižgite tišino

Ugasnite vse, kar vas spominja na 21. stoletje: luči, prenosni telefon, televizijo, splet. Uživajte v tišini in v razigranih oranžnih plamenčkih dišečih svečk.

15 Modni bolšji sejem

Povabite prijateljice na izmenjavo oblačil, saj bodo vaša srajca, ki ste se je že naveličali, in vaše premajhne hlače, v drugih rokah zagotovo izzvali navdušenje. Ob klepetu in zabavi, na kateri ne boste porabili niti evra, boste garderobo obnovili in jo osvežili, oblačila, ki bodo ostala brez novega lastnika, pa lahko odnesete na Rdeči križ. Zamenjava oblačil je dobrodošla tudi z ekološkega vidika, saj ne gre nič v smeti, pa tudi novih stvari, za katere se poleg denarja potroši še energijo za izdelavo in prevoz, ne kupite. Potrebujete samo ogledalo in zaveso, za katero se boste preoblačile.

16 Kot otrok

Jogijske asane se končajo s sproščanjem v položaju otroka (balansana), tako pa se lahko sprostite tudi doma. V položaj otroka se postavite tako, da se spustite na kolena, glavo spustite predse na tla, roke iztegnite, hrbtenica naj bo dolga. Težo enakomerno razporedite med dlanmi in stopali, ramena dvignite od tal ter sprostite vrat in glavo. V tem položaju petkrat vdihnite in izdihnite skozi nos.

17 Na travi pod nebom

Prevladujoča barva v naravi – zelena – je povezana z udobjem, mirom in sprostitvijo ter je tako idealna za prostore, v katerih počivate. Tudi barva neba poleg tega, da spodbuja osredotočenost, prinaša mir in spokojnost. Uporabite jo v prostorih, v katerih se sproščate. Če želite v spalnici ustvariti vzdušje za počitek, stene pobarvajte z barvo oker ali terakota.

18 Sladek sladič

Idealen napitek, s katerim boste premagali popoldansko utrujenost, je čaj iz sladiča. Skodelica napitka bo spodbudila delovanje nadledvične žleze, ki proizvaja adrenalin, kar bo pomagalo pri blaženju stresa in dvigu ravni energije.

19 Lenarite

Preživite dan pod prešito odejo v objemu mehkih blazin.

20 Igrajte

Če ste slabo razpoloženi, igrajte. Obnašajte se, kot da se dobro počutite. Simulacija določenih čustev lahko povzroči, da jih v resnici začutite. Vprašajte se, kako bi se obnašali, če bi bili srečni in zadovoljni.

Magda Dežđek, foto: Mare Milin