Inspiracijska zgodba: Trgovec, ki je imel 4 žene

Nekoč je živel bogat trgovec, ki je imel 4 žene...

Inspiracijska zgodba: Trgovec, ki je imel 4 žene (foto: profimedia) profimedia
1. 4. 2022

Svojo 4. ženo je najbolj ljubil in jo občudoval, okrasil jo je z dragocenimi oblekami in jo vodil na najbolj obilja polne večerje. Lepo je skrbel za njo in ji dajal le najboljše. 

Prav tako je ljubil svojo 3. ženo. Bil je nadvse ponosen nanjo in se z njo hvalil pred prijatelji. A vedno ga je bilo strah, da bo morda odšla z drugim moškim. 

Tudi svojo 2. ženo je imel rad. Bila je zelo obzirna oseba, vedno potrpežljiva in bila njegova najboljša zaupnica. Kadarkoli je imel težave, se je lahko obrnil nanjo in vedno mu je pomagala skozi težke čase. 

Trgovčeva 1. žena je bila njegova najbolj zvesta partnerica, veliko je pridala in vzdrževala njegovo premoženje ter skrbela za gospodinjstvo. A kljub temu je trgovec ni ljubil, čeprav je ona njega ljubila bolj kot karkoli, jo je on komajda opazil. 

Nekega dne je trgovec zbolel. Vedel je, da se njegov konec bliža. Pomislil je na svoje luksuzno življenje in si rekel: "Imam 4 žene. A ko bom umrl, bom sam. Kako osamljen bom..."

Svojo 4. ženo je vprašal: "Tebe sem najbolj ljubil in te razvajal z najbolj dragimi oblekami ter ti dajal najboljšo skrb. Sedaj, ko umiram, boš šla z menoj in mi delala družbo?"

"Nikakor!" je odgovorila 4. žena in odšla brez besed. Odgovor ga je ranil kot oster nož v srce. 

Žalosten trgovec je nato vprašal 3. ženo: "Ljubil sem te celo življenje. Sedaj, ko umiram, mi boš sledila in mi delala družbo?" "Ne," odvrne. "Življenje tukaj je preveč lepo, ponovno se bom poročila, ko boš umrl." Trgovčevo srce je bilo ponovno ranjeno.

Nato je vprašal še 2. ženo: "K tebi sem se vedno zatekel, ko sem imel težave in vedno si mi pomagala. Sedaj ponovno potrebujem tvojo pomoč. Ko umrem, mi boš sledila in mi delala družbo?" 2. žena mu odgovori: "Oprosti, a tokrat ti ne morem pomagati. Lahko te le pospremim do groba." 

Trgovec je bil obupan. 

Nato je zaslišal glas: "Jaz bom odšla s teboj. Sledila ti bom kamorkoli boš šel." Trgovec je pogledal in videl svojo 1. ženo. Bila je tako suha in podhranjena. Z obžalovanjem je dejal:"Bolj bi moral skrbeti zate, ko sem še lahko."

Vsakdo ima 4 žene ali može. Kaj so te žene uprizarjale? 

4. ŽENA

4. Žena predstavlja naše fizično telo. Za naše telo skrbimo dan in noč. Zjutraj si umijemo obraz, se oblečemo, ga nahranimo... Skrbimo zanj tako, kot je skrbel trgovec v tej zgodbi za svojo 4. ženo. A na koncu življenja nam ta žena ne more slediti v naslednji svet. 

3. ŽENA

3. žena predstavlja naše imetje, status in bogastvo, s katerim se radi pobahamo, kot trgovec s svojo 3. ženo. Ko umremo, ne more z nami, pač pa gre naše materilno imetje k drugim. 

2. ŽENA

2. žena predstavlja našo družino in prijatelje. Ne glede na to, kako blizu smo si tekom življenja, nam lahko sledijo le do groba. 

1. ŽENA

In kdo je 1. žena? Naša duša, ki je pogosto zanemrjena tekom življenja zaradi materialnega sveta, bogastva in čutnega sveta. Poskrbimo bolje za njo tekom življenja, saj je edina, ki bo ostala z nami in nam večno sledila. 

adorablequotes4u.com