Kako lahko naredimo praznike okolju prijaznejše?

Kako v času praznikov poskrbeti za našo Zemljo?

Kako lahko naredimo praznike okolju prijaznejše? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2022

Praznični čas je že tu, z njim pa tudi posebna dekoracija doma, obdarovanja, prijetna druženja in veliko dobre hrane. Se tudi vi že veselite vsega, kar vam tokratni prazniki prinašajo?

V decembrskem vrvežu pa ne pozabite poskrbeti tudi za naš dom, našo Zemljo. 

Premišljeno izbirajte darila

Je sploh še kaj lepšega, kot je narisati nasmeh na obraz svojim bližnjim s pozornim darilom? Kljub temu, da je obdarovanje lahko lepši del praznikov, ob tem poskrbite tudi za naš planet.

Izbirajte darila, ki so okolju prijaznejša: izdelki lokalnih ustvarjalcev, doživetja, izdelki od ogljično nevtralnih podjetij... Razmislite, kako lahko svoja darila naredite čim bolj okolju prijazna.

Izogibajte se naročanju po spletu

Naročanje daril po spletu je res lahko precej bolj udobno, enostavno in hitro, pa vendar je tudi bolj škodljivo za planet. Za vsak izdelek, ki ga naročite "online", se porabijo dodatna embalaža ter ovoji za zaščito izdelka. 

Vzemite eno od vreč, ki jih imate doma in skočite po darila v bližnjo trgovino. Zemlja vam bo hvaležna.

Kaj pa zavijanje?

Tudi zavijanje daril lahko predstavlja velik strošek za planet. V eni od ameriških raziskav so ocenili, da samo v ZDA letno zavržejo 1000 ton zavijalnega papirja, ki ga ni mogoče reciklirati.

Da bi to številko zmanjšali potrebujemo samo nekaj kreativnosti. Tukaj je nekaj idej, kako lahko zavijemo darila na okolju prijaznejši način:

  • Darila zavijemo v odslužen peki papir;
  • Namesto papirja uporabimo star časopis;
  • Darilne vrečke nadomestimo z bombažnimi vrečkami za večkratno uporabo;
  • Stare kartonaste škatle okrasimo in preobrazimo v darilne škatle;
  • Odslužene žaklje iz jute razrežemo in juto uporabimo kot zavijalni papir.

Tudi dekoracija je lahko okolju prijaznejša

Glede na to, da dekoracija ni "življenjskega pomena", je praktično nemogoče, da bi slednja bila popolnoma okolju prijazna. Pa vendar si morda želite olepšati svoj dom in vanj vnesti nekaj prazničnega vzdušja. Kaj torej storiti?

Idealno je, da izbirate čim več naravnih okraskov. Posušeni citrusi, leseni okraski, doma izdelana dekoracija iz naravnih materialov... Priporočljivo je tudi, da imamo okraske, ki nam bodo služili več let in jih ne bomo zavrgli takoj po koncu praznikov.

Tudi božično drevo je lahko okolju prijaznejše. V Sloveniji že imamo opcijo, da najamemo pravo smreko v loncu, po koncu praznikov pa ga vrnemo in podjetje drevo posadi v gozd. Namesto drevesa lahko okrasite tudi katero od sobnih rastlin, ali pa izdelate kakšno "alternativno smrekico" iz materialov, ki jih naberete v bližnjem gozdu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Junction Zero Waste Hub (@the_junction_taranaki)

Okolju prijaznejša praznična večerja

V času praznikov je navadno tudi veliko dobre hrane in obilnih pojedin. Ravno nepremišljene praznične večerje pa predstavljajo grožnjo naši Zemlji.

Živinoreja je ena največjih okoljskih bremen, zato je idealno, da vaši praznični obroki vsebujejo čim več jedi, ki temeljijo na živilih rastlinskega izvora. Obenem je pomembna tudi zmernost pri količini; izogibajte se preveliki količini hrane, morebitne ostanke pa spakirajte svojim gostom za domov (v posodah za večkratno uporabo, seveda!).

Tudi v prazničnem času lahko naredimo nekaj za boljši jutri, obenem pa si še vedno pričaramo čarobno vzdušje in nepozabne spomine.

Viri:
healthline.com
wwf.org.uk
ecoandbeyond.co