Tudi razhodi s prijatelji so lahko boleči in nas prizadenejo

Tudi razhodi s prijatelji so lahko boleči in nas prizadenejo - včasih celo bolj, kakor razhod s partnerjem.

Tudi razhodi s prijatelji so lahko boleči in nas prizadenejo (foto: shutterstock) shutterstock
25. 5. 2023

Eden najtežjih delov odraščanja je konec določenih prijateljstev. Skozi življenje, skozi različna obdobja in situacije, spoznamo številne ljudi in se z njimi povežemo.

Toda sčasoma se nekatera prijateljstva premaknejo, spremenijo ali končajo. To je lahko zelo težko in boleče - celo bolj boleče, kakor konec romantičnega odnosa.

Prijatelji so tisti, ki nam dajo občutek pripadnosti. Naša družba je sestavni del naše identitete, zato lahko ob koncu nekaterih prijateljstev izgubimo tudi sebe. Lahko se zgodi, da več ne vemo, kdo pravzaprav smo. Razhod je še bolj zapleten, če je vanj vpletena večja družba.

Obenem izgubimo neko podporo, ki smo jo imeli. Sploh, če se razidemo s prijatelji, ki so bili z nami dlje in so nam stali ob strani skozi različna življenjska obdobja. Morda imamo občutek, da nas noben drug ne bo tako dobro poznal in razumel.

Pogosto pa ugotovimo tudi, da je sklepanje novih prijateljev v odrasli dobi težko. Zaradi tega se lahko počutimo osamljeno.

Kot družba smo naravnani tako, da je neobičajno žalovati takrat, ko se razidemo s prijateljem. A v resnici tudi takrat potrebujemo podporo, kakor če bi se razšli s partnerjem.

Ob koncu prijateljstev si dovolite čutiti to, kar čutite. Vzemite si čas in predelajte vse, kar se je zgodilo. Le tako se boste lahko premaknili od bolečine in prejeli lekcije, ki vam jih je ta razhod prinesel.

Prirejeno po: Divya Robin

Morda vas zanima tudi pogovor s Katarino Čas, ki ga vodi Borut Pahor: