Ubit, ker se je boril za naravo in svoj dom

19. 1. 2017
Deli
Ubit, ker se je boril za naravo in svoj dom (foto: profimedia)
profimedia

Žalostna novica o aktivistu, ki se je trudil zaščititi gozdove, a mu je bilo zato odvzeto življenje. 

Isidro Baldenegro López, domorodni aktivist, ki se je trudil zaščititi gozdove mehiškega gorovja Sierra Madre in pred kratkim tudi prejel prestižno okoljevarstveno nagrado Goldman, je bil v nedeljo, 15. januarja ubit. 

Gre za drug umor prejemnika te nagrade v roku enega leta. Marca lani so ubili okoljevarstveno aktivistko Berto Caceres, ki se je borila proti gradnji jezu, zaradi katerega bi morali preseliti domorodna plemena.

Tudi Baldenegro je želel zaščititi naravni ekosistem pred sekanjem in nezakonitim trgovanjem na območjih, kjer živi pleme Tarahumara. Leta 1993 je pričel z mirnimi protesti. Pravni postopki plemena Tarahumara za pravice do prostora svojih prednikov pa so mirovali na sodišču desetletja. 

Večina, vključno z Baldenegrom in njegovo družino, je bila pred časom prisiljena zapustiti svoj prostor zaradi groženj oboroženih mož, ki so prišli, da posekajo gozd in tam zasadijo marihuano. Sliši se filmsko, a žal resnično. Ko se je Baldenegro vrnil nazaj, ga je doletela enaka usoda kot njegovega očeta, ki je bil prav tako ubit, ker se je boril za ohranjanje gozdov. 

nytimes.com

Za konec misel poglavarja Tecumseh (iz knjige Tudi trava ima svojo pesem) 

Kje so danes Pequoti? Kje Narragansetii, Mohikanci, Pokanoketi in mnogi drugi, nekdaj mogočni rodovi našega ljudstva? Kot sneg v poletnem soncu so skopneli zaradi pohlepa in krutosti belega človeka.

Naj se sedaj pustimo uničiti tudi mi, ne da bi se branili? Naj se odrečemo svojim domovom, zemlji, ki nam jo je podaril Veliki duh? Naj zapustimo grobove mrtvih in vse, kar nam je sveto in dragoceno?

Vem, vsi boste z mano klicali: Nikoli! Nikoli!

Tecumseh