V coni udobja ne boste našli sreče

Cona udobja je stanje uma, ko nam je dobro, ko smo zadovoljni s situacijo, kakršna je in ignoriramo rast. Zakaj ne ostanemo dolgo srečni v coni udobja in kakšne so njene pasti?

V coni udobja ne boste našli sreče (foto: Frank Fleischmann) Frank Fleischmann
3. 5. 2018

Življenje samo po sebi ni udobno - ne sme biti! Že zjutraj vstanemo in moramo zapustiti toplo posteljo in se podati v nov dan s pokončno držo in močno voljo. Se spomnite prehrambene piramide, kjer so slaščice na vrhu v najmanjšem trikotniku. No, razdelite svoj dan na takšen način in v tistem najmanjšem trikotniku naj biva udobje. To naj bo obdobje dneva, ko počivate, nabirate nove moči in ste sproščeni.

Za napredek je pomembno, da vidite cono udobja v zadnjem ogledalu

Vzemimo primer tekača maratonca. Pri pripravah za takšno vrsto vzdržljivostne tekme se mora pripravljati redno. Enkrat tedensko preteče kratko in hitro razdaljo, enkrat dolgo razdaljo, ampak teče počasi. Tretji trening je intervalni, kjer povečuje utrip in potem spušča, da doseže večjo zmogljivost. Zadnji in najmanjši trening pa se imenuje džoging. Takrat lahko rečemo, da tekač teče v udobju, v tempu, ko se lahko pogovarja, teče poljubno in se počuti dobro. Dobro pa se zaveda, da če bi obrnil treninge in trikrat tedensko tekel v udobju, bi s tem lahko pozabil na začrtani rezultat.

Naj vam bo to vodilo; če hočete rasti, potem je potrebno zapustiti cono udobja na tistem področju. Imejte dobro vest, če vam je udobno določen čas, ampak hitro se spomnite novih ciljev in poti, po katerih boste stopali, ker življenje to zahteva od vas.

5 nasvetov, ki vam bodo pomagali stopiti iz cone udobja:

  1. Naredite akcijski plan na področju, kjer želite rasti in mu sledite
  2. Sledite pravilu petih sekund, ki smo ga opisali v članku tukaj
  3. Obkrožite se z ljudmi, ki dosegajo višje cilje, katere bi radi dosegli tudi sami in jim sledite, naj vas motivirajo in potiskajo naprej
  4. Poiščite si mentorja na svojem področju
  5. Bodite nezadovoljni - to ne pomeni, da morate biti slabe volje, ampak vzemite kreativno obliko nezadovoljstva. Veselite se rezultatov, ampak imejte 5 odstotkov odnosa, ki vam bo vedno rekel, kaj bi lahko storili še malo bolje naslednjič, ko se boste lotili iste naloge.

Jure Andročec (Instagram:@jurearunner)

Poglejte si še: Čas je, da zapustite cono udobja