V ljubezni ne bodite berač. Ko gre za ljubezen, bodite cesar.

Ljubezen in svoboda hodita z ramo ob rami, sta dve krili iste ptice.

V ljubezni ne bodite berač. Ko gre za ljubezen, bodite cesar. (foto: pexels) pexels
5. 6. 2021

Ljubimci so sami in resnični ljubimec nikoli ne uničuje vaše samosti. Zmeraj bo dodobra spoštljiv do vaše individualnosti, do vaše samosti. Ta je sveta. Ne bo se vpletal vanjo, ne bo poskušal siliti v ta prostor.

Ampak običajno se ljubimci, tako imenovani ljubimci, zelo bojijo samosti drugega, njegove neodvisnosti. Zelo se bojijo, ker menijo, da če bo njihov partner neodvisen, potem sami ne bodo potrebni, potem bodo zavrženi. Tako se ženska nenehno trudi urejati stvari, da bi njen mož ali fant ostal odvisen. Zmeraj jo bo moral potrebovati, da bo lahko ostala dragocena. Moški pa se nenehno trudi na vse kriplje, da bi deloval enako, da lahko tako ostane dragocen, rezultat je kupčija, ne pa ljubezen, in vlada nenehen konflikt, borba. Borba temelji na dejstvu, da vsakdo potrebuje svobodo.

Ljubezen omogoča svobodo. Ne le omogoča, temveč jo tudi krepi. In kar koli, kar uničuje svobodo, ni ljubezen. Mora biti nekaj drugega. Ljubezen in svoboda hodita z ramo ob rami, sta dve krili iste ptice. Kadar koli vidite, da vaša ljubezen nasprotuje vaši svobodi, tedaj počnete nekaj drugega v imenu ljubezni.

Naj bo to vaš kriterij: svoboda je kriterij. Ljubezen vam daje svobodo, vas osvobaja, vas dela svobodne. In ko postanete povsem svoji, čutite hvaležnost do osebe, ki vam je pomagala. Ta hvaležnost je skoraj verska. V drugi osebi čutite nekaj božanskega. Osvobodila vas je, naredila vas je svobodne, ljubezen pa se ni sprevrgla v posesivnost.

Ko se ljubezen razkraja, postaja posedovalnost, ljubosumje, borba za moč, politika, prevlada, manipulacija – tisoč in ena stvar, od katerih so vse grde. Ko je ljubezen na višku kipenja v najčistejše nebo, je svoboda, popolna svoboda.

Če ste zaljubljeni, če čutite ljubezen, o kateri govorim, bo sama vaša ljubezen pomagala drugemu, da sodeluje v tem. Vaša ljubezen sama bo drugemu služila kot cementna sila. V vaši ljubezni se bo drugi zacelil v celoto, edinstveno in individualno, ker mu bo vaša ljubezen dala svobodo. V senci vaše ljubezni, pod zaščito vaše ljubezni bo partner začel rasti.

Vsakršna rast potrebuje ljubezen, toda brezpogojno ljubezen. Če ima ljubezen pogoje, rast ne more biti popolna, ker ji bodo ti pogoji v napoto.

Ljubite brezpogojno, ničesar ne zahtevajte v zameno. Veliko se vam vrne samo od sebe – to je še ena stvar –, vendar ne bodite berač. Ko gre za ljubezen, bodite cesar. Zgolj dajajte jo in poglejte, kaj se zgodi: vrne se vam tisočkrat. Vendar pa se mora posameznik naučiti te spretnosti. Sicer ostane stiskač; daje le malo in čaka, da se mu bo kaj vrnilo, to čakanje in pričakovanje pa uniči vso lepoto ljubezni.

Ko čakate in pričakujete, partner čuti, da ste manipulativni. To lahko izreče ali pa ne, vendar čuti, da manipulirate. In kjer koli čutite, da partner hoče manipulirati z vami, se temu želite upreti, ker nasprotuje notranji potrebi duše, ker vas vsaka zah-teva od zunaj razkraja. Katera koli zahteva od zunaj vas deli. Katera koli zahteva od zunaj je zločin proti vam, ker onesnažuje vašo svobodo. Tedaj niste več sveti. Nič več niste cilj, temveč ste uporabljeni kot sredstvo. In najbolj nemoralno dejanje na svetu je, da nekoga uporabite kot sredstvo.

Vsako bitje je samo po sebi cilj. Ljubezen vas obravnava kot cilj sam po sebi. Ne sme vas zvleči v kakršna koli pričakovanja.

Torej obstaja nekaj stvari, ki si jih velja zapomniti.

Ena je ljubiti, vendar ne kot potreba, temveč kot dajanje. Ljubite, vendar ne pričakujte, temveč dajajte. Ljubite, vendar si zapomnite, da vaša ljubezen ne sme postati ječa drugemu. Ljubite, vendar bodite zelo previdni, saj se pomikate po svetem ozemlju. Podajate se v najvišje, najčistejše in najsvetejše svetišče. Bodite nadvse pozorni! Vse nečistosti odvrzite še pred svetiščem. Ko ljubite neko osebo, jo ljubite, kakor da je bog, nič manj kot to. Nikdar ne ljubite ženske kot ženske in moškega kot moškega, kajti če ljubite moškega kot moškega, bo vaša ljubezen zelo navadna. Vaša ljubezen ne bo nič več kot poželenje. Če ljubite žensko kot žensko, se vaša ljubezen ne bo vzpela prav visoko. Ljubite žensko kot boginjo, pa bo ljubezen postala čaščenje.

Tekst iz knjige Ljubeče bivanje, OSHO založba V.B.Z