V sicer razumskem dejanju recikliranja se v resnici skriva veliko čustev

Morda se recikliranje zdi kot zelo razumsko dejanje, a v sebi dejansko skriva zelo močno povezanost s pozitivnimi čustvi. Ko smo tako nedavno tega s predstavniki podjetja Tetra Pak raziskovali raznolike učinke recikliranja, smo tako naleteli tudi na znanstveno potrjeno dognanje o povezavi med recikliranjem in srečo. Prvič smo se tako vprašali, kaj pravzaprav občutimo, ko recikliramo?

V sicer razumskem dejanju recikliranja se v resnici skriva veliko čustev (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2022 | Promocijsko sporočilo

Proces ločevanja odpadkov je vsekakor zgodba, ki jo je vredno ponavljati. V skrbi za naš planet postaja recikliranje utečena, poznana in povsod dobrodošla praksa. Recikliranje smo že vzeli za svoje. Še nikoli pa k tej zgodbi nismo pristopili s pogovori o lastnem občutenju in razumevanju čustev, ki se v nas prebudijo, ko recikliramo. Zato se morda zdaj lahko prvič vprašamo: »Kako se počutim, ko recikliram?«

Recikliranje je čustveno dejanje

Začnimo z enim zelo jasnim dejstvom: embalaža Tetra Pak sodi v rumen zabojnik. Na prvo branje se zdi kot informacija, ki ne potrebuje dodatne razlage. Ali pač? Morda se zdi, da recikliramo preprosto zato, ker je tako prav, a ko je znanost pokukala v zakulisje tega dobrega dela, je ugotovila, da je reciklaža v bistvu prepredena s čustvi. 

Vedno več študij namreč dokazuje, da so trajnostna in naravi prijazna dejanja tesno povezana z občutki sreče in zadovoljstvom v življenju. Po svoje vsekakor smiselno, saj se seveda počutimo dobro, ko naredimo nekaj dobrega za naravo, za skupnost in nenazadnje zase. 

Ko so s študijami pobrskali še malo globlje, so zgornjo trditev še razširili, saj so ugotovili, da v državah, kjer beležijo najbolj konsistentno in razširjeno skrb za okolje, obenem zaznali tudi višje nivoje kolektivne sreče. Povedano drugače - recikliranje ne vzbuja le sreče v posamezniku, ampak pozitivno deluje tudi na ravni celotne družbe!

Tetra Pak

S Tetra Pakom lahko zapišeš svojo zgodbo sreče

Pri podjetju Tetra Pak so razvili celostno verigo izdelave, uporabe in reciklaže njihove embalaže. Tako so poskrbeli, da vsak izdelek v embalaži Tetra Pak, ki je pravilno odložen v rumen zabojnik, od tistega trenutka naprej piše novo zgodbo. 

Ker v povprečju kar 75 odstotkov embalaže Tetra Pak sestavlja karton, ki ga je mogoče v celoti reciklirati, lahko iz tega kartona nastanejo uporabni in visoko kakovostni higienski papirnati izdelki, med drugim tudi robčki Lucart EcoNatural, ki so delček njihove večje uspešne zgodbe o reciklaži embalaže, ki posledično ustvari vedno potrebne papirnate higienične pripomočke.

Bodimo torej pozorni tudi na čustva, ki se nam porajajo, ko recikliramo. Ko naredimo nekaj dobrega za planet in za družbo. Vedite, da ko boste naslednjič vestno reciklirali embalažo Tetra Pak, to ne bo le dobro delo, ampak plemenito dejanje. S tem boste namreč poskrbeli, da bo vam ali pa nekemu popolnemu neznancu, iz embalaže recikliran robček ali papirnata brisačka nekoč, nekje odigrala povsem novo vlogo, v ravno tako zelo pomembni zgodbi.