Nikoli nihče ne bo vedel, kaj je dobro zate - bolje od tebe

Poslušaj v prvi vrsti sebe. Predvsem v pomembnih odločitvah zate. Nikoli nihče ni in ne bo vedel, kaj je dobro zate - bolje od tebe.

Nikoli nihče ne bo vedel, kaj je dobro zate - bolje od tebe (foto: shutterstock) shutterstock
18. 1. 2022

V obdobju omejevanja pravic in svoboščin, so se mi porajale misli, s katerimi ne želim nikogar zavajati: "Tisti, ki ne izpolnjujemo pogojev PCT, smo v tem trenutku prikrajšani za marsikatere življenjske in ustavne pravice. Sem mogoče jaz samo neumna, ker še vedno vztrajam pri svojem? Kaj je s tistimi, ki sledijo vsakemu navodilu?"

Pa mi znanka odgovori: "Ostajajo v svoji coni udobja."

Ne obsojam nikogar. Si se odločil za cepljenje, ali pa se nisi. Zapis ni namenjen temu, kaj šele deljenju.

Vsak naj se odloča sam zase. Beri - sam zase. Poslušaj v prvi vrsti sebe. Predvsem v pomembnih odločitvah zate. Nikoli nihče ni in ne bo vedel, kaj je dobro zate - bolje od tebe. A so nas naučili poslušnosti do drugih, da smo postali gluhi do sebe. Zato se uči prisluhniti sebi.

Preden se za nekaj odločiš, se vprašaj: "Zakaj se za to odločam?" Ker zaupaš v to, veš da je varno, si to želiš? Ali zato, ker so drugi rekli, ker misliš, da moraš - da se izogneš neprijetnim situacijam in ti ni potrebno izstopiti iz svoje cone "udobja"?
Uskladi se s svojimi občutki.

Ali pa te vse to lahko nauči - poslušati sebe, slediti svojemu telesu in slišati svojo dušo skozi lastne občutke. Uči postaviti se zase, postaviti se za lastne otroke, za skupno dobro... Uči spregovoriti, ko je potrebno. Težko je spregovoriti, ko se v nečem ne strinjaš, kajneda? Predvsem, če si bil vedno utišan ali kako kaznovan.

Saj veš, kako so nas učili, dokler si poslušen - si dober, ko razmišljaš s svojo glavo - si diskriminiran, kaznovan. Narobe! Za izpostaviti se in imeti drugačno mnenje je potreben pogum. In to je potrebno pohvaliti, ne kaznovati. Seveda je pomemben tudi primeren način.

Sama na primer poguma nekoč nisem imela. Oziroma je bil močno skrit pod strahovi. Zato sedaj tudi vem, kaj pogum sploh je. Kako boš vedel, da si pogumen, če te pred tem ne bi bilo strah?

Zna biti boleče, a nagrade so neprecenljive. Dejanja čistega poguma ti vlijejo občutke notranje moči, samozaupanja in lastne vrednosti.
Šele, ko greš iz svoje cone "udobja" - lahko rasteš.
Vsak ima na kakšnem področju svojo cono "udobja". A malokdo se zaveda, da se življenje začne izven nje...

Nikoli ni prepozno. Ne obsojaj sebe, ne obsojaj drugih. Danes lahko storiš drugače. Danes si lahko še boljša verzija samega sebe. Samo ena odločitev te loči...

Zmorem. Zmoreš. Zmoremo skupaj.

Anita Š.