Z ljubeznijo in hvaležnostjo do vsega, kar je, vam razkrivamo okusne recepte za božično večerjo v veganski različici, ki jih je pripravila Nina Bavdek.
VEGANSKI LEČIN TATARSKI BIFTEK
Čas priprave: 30–60 minut (odvisno od tega, ali lečo in čičeriko skuhamo sami ali ju uporabimo iz pločevinke).
SESTAVINE:
220 g kuhane rjave leče
120 g kuhane čičerike
1 kozarec vloženih sušenih paradižnikov – 165 g (s polovico olja iz kozarčka)
25 g čebule
7 g česna
7 g kisle kumarice
½ žličke gorčice
1 žlica paradižnikovega koncentrata
Ščep soli in poper po okusu
1 žlička dimljene paprike v prahu
Ščep origana, ščep bazilike in ščep kopra
POSTOPEK:
Čebulo, česen in kumarico nasekljamo. Vse sestavine damo v električni mešalnik in mešamo do homogene zmesi. Olje sušenih vloženih paradižnikov dodajamo postopoma in po svojem okusu. Po potrebi dosolimo in za bolj pikantno različico dodamo kajenski poper ali kapljico čili omake. Postrežemo s popečenimi kruhki in rastlinskim maslom.
Hranimo v tesno zaprti posodi v hladilniku do enega tedna. Iz navedenih količin dobimo približno 600 g namaza.
BUČNA JUHA S KROMPIRJEM
Čas priprave: 15 minut
Kuhanje: 20–30 minut
SESTAVINE:
500 g hokaido buče
300 g krompirja
110 g čebule
10 g česna
2 čajni žlički soli in
poper po okusu
2 ščepa kurkume,
ščep dimljene paprike v prahu
2 ščepa kopra
1 lovorjev list
POSTOPEK:
Bučo operemo, izdolbemo in narežemo na manjše koščke. Olupimo krompir in ga narežemo na manjše kose, nasekljamo čebulo in česen. Čebulo popražimo na dveh žlicah olivnega olja; ko postekleni, ji dodamo česen in premešamo. Dodamo na koščke narezano bučo in krompir, 8 dl vode, lovorjev list in začimbe. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo na srednjem ognju 20–30 minut. Iz juhe vzamemo lovorjev list in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo in postrežemo z nasekljanimi bučnimi semeni, kapljico bučnega olja ali rastlinsko kislo smetano.Če nismo prepričani, da je buča ekološka, jo pred kuhanjem olupimo. To najlažje storimo, tako da jo narežemo na četrtine, odstranimo semena, damo v pečico na 200 stopinj za 20–30 minut in potem z žlico izdolbemo.
VEGANSKA ŠTRUCA S ČEMAŽEVIM PIREJEM
Za 4 osebe
Čas priprave: 40–60 minut
Čas peke: 40–50 minut (175 stopinj ventilacijska peka, 195 stopinj statična peka)
SESTAVINE:
280 g kuhane rjave leče
270 g nasekljanih rjavih šampinjonov
120 g naribanega korenja
150 g nasekljane čebule
10 g nasekljanega česna
130 g drobtin
70 g mletih orehov
30 g mletih lanenih semen + 2 žlici vode
2 žlici paradižnikovega koncentrata + 3 žlice sojine omake
Sol, poper, dimljena paprika v prahu, koper, origano, bazilika
0,5 dl rdečega vina (Cabernet Sauvignon)
Glazura:
zmešamo skupaj 3 žlice kečapa + 3 žlice sojine omake + 1 žlico balzamičnega kisa
POSTOPEK:
Približno 120 g suhe leče kuhamo v soljeni vodi z lovorjevim listom približno 20 minut. Kuhano lečo odcedimo in ohladimo. V primeru, da se nam mudi, lahko uporabimo lečo iz pločevinke, katero odcedimo in speremo pod vodo.Medtem ko se leča kuha, očistimo in pripravimo vso zelenjavo in začimbe. Lanena semena zalijemo z dvema žlicama vode. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo nariban korenček in nasekljane šampinjone ter mešamo, dokler se ne zmehčajo. Dodamo dva ščepa soli in fino nasekljan česen. Ponovno parkrat premešamo in dodamo paradižnikov koncentrat s sojino omako ter začimbe. Zalijemo z rdečim vinom in na hitro pokuhamo.Pečico ogrejemo na 175 stopinj, pekač obložimo s peki papirjem in pripravimo glazuro. V multipraktik damo zelenjavo z rjavo lečo in na hitro zmeljemo. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo do homogene mase, ki mora biti malce bolj suha. Vse skupaj dobro premešamo z žlico, nadevamo v pekač s peki papirjem in premažemo z glazuro. Pečemo 50 minut in pustimo približno 30 minut v pekaču, da se štruca ohladi, saj se potem lepše nareže. Medtem pripravimo čemažev pire in skuhamo zelenjavo za prilogo (brokoli ali ohrovt).
ČEMAŽEV PIRE:
800 g krompirja
2 dl ovsenega napitka
4–6 žlic čemaževega pesta
Sol po potrebi
POSTOPEK:
Krompir olupimo, narežemo na tanjše kolobarje in kuhamo približno 20 minut (odvisno od velikosti) v vodi brez soli. Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in dodamo ovseni napitek ter čemažev pire. Dobro pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. Pire pokusimo in po potrebi dosolimo.
CIMETOVI RAZPOKANČKI
20 piškotov
Čas priprave: 15–20 minut
Čas peke: 15 minut (170 stopinj ventilacijska ali 190 stopinj statična peka)
SESTAVINE:
130 g rastlinskega masla ali margarine
50 g rjavega sladkorja
10 g vaniljevega sladkorja
1 zvrhana žlička cimeta
½ žličke sode bikarbone
80 g bele moke tip 500
80 g pirine polnozrnate moke
50 g fino mletih ovsenih kosmičev
2 žlici ovsenega napitka
2 čajni žlički jabolčnega kisa
3 žlice rjavega sladkorja + 1 žlička cimeta za prekrivanje
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 170 stopinj celzija. Vse sestavine dobro zmešamo v posodi, prvo z žlico ali vilico, nato pa nadaljujemo z rokami. Če se nam masa še vedno lepi na prste, dodamo še malce moke. Iz mase oblikujemo kroglice enakih velikosti (20 kroglic po 21 g) in vsako povaljamo v mešanici rjavega sladkorja in cimeta. Kroglice postavimo na peki papir na večji pekač, tako da je med njimi nekaj prostora, saj med peko narastejo. Pečemo 15 minut v predhodno ogreti pečici in piškote postrežemo ohlajene.
Fotografije In recepti: Nina Bavdek
Za še več veganskih receptov: IG ninabavdek ali v knjigi, ki jo naročite tukaj.
- Preberite si še: Božični kolač ali paneton (veganski)