Iz Indije: Pav, ki je razumel mene, jaz pa njega ne

15. 6. 2011
Deli
Iz Indije: Pav, ki je razumel mene, jaz pa njega ne

V Indiji ima modri pav še posebej pomembno vlogo - velja za sveto žival in je hkrati nacionalni simbol. Z modrim pavom sem se čisto od blizu srečala med enosmesečnim potovanjem po Indiji. - Bilo je prav posebno srečanje.

 

 

Ravno sem se vračala z dopoldanske meditacije v Ramanasramamu v Tiruvannamalaiu v ašramsko sobo, ko me je na strehi sosednje stavbe presenetil modri indijski pav in vzbudil moje strastno občudovanje ptic. Obstala sem čistu blizu njega in bila presenečena, ker ni pokazal niti najmanjšega znaka strahu. Zanimanje je bilo očitno obojestransko.

Nekaj časa sva se tako gledala iz oči v oči, stresal je z glavo, kot da mi hoče povedati nekaj povsem preprostega, jaz pa tega ne razumem. Potem sem si zaželela, da odpre svoj 'zloženi' rep v mavrično pahljačo in željo v mislih namerila proti njemu. Očitno je ptič to takoj razumel, ker je storil točno to. Razprl je rep in čez nekaj časa pred mano začel izvajati zanj značilen paritveni ples.                     

Za nekaj trenutkov sem 'zamrznila' v prevzetosti doživljanja danega trenutka. Prvič v življenju je tako od blizu in tako predirljivo vame zrl ptič s stoterimi očmi, ki so se posejane po pahljačastem repu, bleščale v opoldanski svetlobi in mi vsiljevale občutek, da vedo vse o meni. Osupnila me je lepota kreacije, ki je stala pred mano in stresala s čudovitim perjem, kar je povzročalo čisto poseben zvok.

Zamaknjeost je minila, potem ko so v najino družbo začeli prihajati tudi drugi pavi, obeh spolov. Medtem je prvi pav nadaljeval s prikazovanjem svojega paritvenga rituala, jaz pa sem v skladu s svojo zahodnjaško kultiviranostjo in 'poklicno deformacijo' zabeležila delček njegove predstave brez primere na videu. Uživajte!

Simbolika pava

Pav je eden od najlepših ptičev na našem planetu, zato ni čudno, da je človeka navdihoval že od nekdaj. Medtem ko v Evropi predstavllja predvsem prispodobo nečimrnosti, velja v številnih kulturah Starega sveta in v različnih mitologijah Azije za sveto ptico.

V antiki so verjeli, da je pavje meso nepokvarljivo in ne strohni, zato pav nosi simbolni pomen za nepokvarljivost, čistost in večnost. Ta pomen ima tudi v krščanstvu. V budizmu simbolizira razsvetljeno bitje in opominja na nujnost odpovedovanja navezanosti na materialni svet, medtem ko je v islamu  kozmični simbol in predstavlja univerzum.

Zaradi stoterih oči, ki so posute po njegovem repu, je človek v njem videl simbol previdnosti in opreznosti, njegova visoko dvignjena glava, ki spominja na kačo, pa naj bi pomenila budnost in čuječnost duše. Safirna barva pavjih prsi simbolizira hrepenenje po božanskem, bleščeče perje njegovega repa pa bogastvo duha, ki se dviga pri odkrivanju božanskih skrivnosti. Ezoterična izročila poudarjajo, da je pav simbol totalnosti, ker na svojem repu združuje vse barve.

Vesna Fister

Iz Indije: Na obali reke Ganges
Iz Indije: Fragmenti iz Agre

 

Indija, pav