Vzorci zdaj pripadajo vam in so vaša odgovornost

1. 3. 2024
Deli
Vzorci zdaj pripadajo vam in so vaša odgovornost (foto: profimedia)
profimedia

Večina nas ima globoko ukoreninjeno zgodbo o svoji izvorni družini, ki jo je treba preučiti in odsloviti. Pri številnih od nas je ta zgodba povezana z našimi starši, lahko pa bi vključevala tudi stare starše, tete, strice, brate in sestre.

Kot otrok ste vpijali obnašanje in dejanja svojih staršev ali ljudi, ki so vas vzgajali

Staršem ali skrbnikom vas sploh ni bilo treba učiti, kaj verjeti in kako se odzivati v svetu. Kot majhni otroci smo kakor spužve vpijali vse informacije okoli sebe, kar pa ne vključuje le obnašanja, ampak tudi energijo ljudi, ki so vas obdajali. Energijski vzorci ali vsota izkušenj, shranjenih v telesu, umu in čustvih vaših staršev, starih staršev in njihovih starih staršev, se prenese na vas. Tako prejmete vse njihove darove in vso njihovo prtljago.

Ta vključuje kakršne koli izkušnje iz preteklosti, ki jih ti ljudje še zmeraj nezavedno prenašajo s seboj kot težak kovček, poln strahu, travm in nezavednih dogovorov. Želimo si ceniti in negovati številne darove prednikov in iz sočutnega prostora priče začeti čistiti prtljago. Zdaj utegnete reči, da vendarle gre za prtljago vaših staršev! Zakaj neki bi jo morali počistiti? Saj to vendar ni pošteno. Saj niste vi odgovorni!

>> Podedovane travme: Kako otroci prevzamejo travmo starša

Vzorci zdaj pripadajo vam in so vaša odgovornost

Če odkrijete, da prenašate naprej energijske vzorce starih dogovorov ali navad svojih staršev, naj bodo živi ali mrtvi, to pomeni, da vzorci zdaj pripadajo vam in so vaša odgovornost. Odgovornost je čudovita beseda. Ne pomeni, da vas je treba kriviti ali da bi morali biti kaznovani, temveč le, da imate priložnost kaj spremeniti, če želite. Ni vam treba čakati, da vaši starši kaj spremenijo ali kaj popravijo ali postanejo drugačni. Pristojni ste ukrepati in se osvoboditi, svoje starše pa pustite, naj bodo natanko takšni, kot so.

Lahko tudi odslovite kakršno koli pripisovanje krivde, ki ga gojite do sorodnikov ali krušne družine. Potrudili so se natančno toliko, kot so se lahko, četudi so bili grozljivi starši ali so vas kot skrbniki zanemarjali. Delovali so iz tistega, kar so se sami naučili.

>> TRAVMA IZ OTROŠTVA: Kaj storiti z njo v odrasli dobi?

Niste odgovorni za dejanja drugih, temveč za kakršne koli dogovore in prepričanja, ki jih prenašate naprej

Ko odslovite potrebo, da drugi ne bi imeli prav, ali ko poskušate ugotoviti, zakaj se je nekaj zgodilo, lahko začnete pisati novo zgodbo in začnete novo poglavje življenja. Z ljubeznijo odvrnite svojo pozornost od pripisovanja krivde in občutka žrtve ter si dajte na voljo vse orodje in vso možno podporo, da ozdravite in se ozemljite v sedanjosti. Četudi ste imeli fantastično, podpore polno otroštvo, ostanite odprti in zaznavajte nezavedne vzorce, ki ste jih kljub temu utegnili pobrati na poti.

Odslavljanje začnite z radovednim opazovanjem

Katere linije energije in dejanj so se utegnile prenesti po generacijah vaše družine vse do vas? Najbolje, da začnete iz prostora hvaležnosti. Izločite svoje sodbe in čustva glede družine ter preprosto cenite kakršne koli pozitivne zglede, ki ste jih dobili. Vzemite si nekaj trenutkov, da si zapišete pet stvari, ki jih cenite v zvezi s svojimi starši.

Zdaj zapišite pet stvari, ki ste jih prevzeli, pa bi jih radi odslovili. Katera prepričanja so gojili vaša mama, oče ali skrbniki, pa po njih še vedno nezavedno delujete vi sami? Kaj ste prevzeli od staršev, pa bi jih želeli odsloviti?

Ključ do odslavljanja starih družinskih vzorcev je prepoznati, da se najprej prenašajo naprej nezavedno, zdaj pa ste se jih začeli zavedati. Blagoslovite jih. Potem pa začutite, kaj morate opraviti, da bi občutili stabilnost in ukoreninjenost, ki ne temeljita na družinskih vzorcih.

Povzeto po knjigi Bojevnica ljubezni

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk