Wim Hof metoda in zakaj mrzla voda ne bo rešila vaših težav

25. 8. 2023
Deli
Wim Hof metoda in zakaj mrzla voda ne bo rešila vaših težav (foto: shutterstock)
shutterstock

Wim Hof metoda in kopanje v mrzli vodi postaja vse bolj popularno. Kaj pa je samega Wim Hofa sploh pripeljalo do tega početja? 

"Ledeni mož" Wim Hof se je rodil na Nizozemskem leta 1959. Bil je eden od devetih otrok. Njegov oče je umrl v gorski nesreči pri alpinizmu, ko je bil Hof še majhen. Ta tragedija ga je močno prizadela in odločil se je, da bo tudi sam osvojil gore.

Hof je prvič začel eksperimentirati z ekstremnim mrazom kot najstnik. Več ur je sedel na snegu in pozimi celo spal zunaj brez šotora ali spalne vreče. Zanimali so ga predvsem ekstremni športi in lotil se je vrste izzivov, vključno z bosim plezanjem po gorah in tekom maratona v puščavi Sahara brez vode.

Podiral je številne rekorde za dosežke vzdržljivosti, povezane z izpostavljenostjo mrazu. Na Kilimandžaro se je povzpel v kratkih hlačah, bos pretekel polmaraton na območju Arktike pri -20 °C, preplaval 66 m pod gladino ledu in se za skoraj dve uri potopil v posodo z ledenimi kockami.

Hof je spoznal svojo prvo ženo Marivelle-Mario v Amsterdamu na vrtu vrtnic. Leta 1995 je umrla zaradi samomora, ko je skočila z osemnadstropne stavbe. Hof se je obrnil k hladni vodi, potem ko je izgubil ženo, s katero je imel štiri majhne otroke. Ko je o tem govoril v oddaji Freeze The Fear, je dejal: "Moje življenje je bilo popolnoma paralizirano. Bil sem v popolnem strahu,« je razložil, kako je razvil posebne tehnike, ki so mu pomagale obvladovati strah. 

Med poskusom metode Wima Hofa je sicer uradno umrlo vsaj devet ljudi. Leta 2015 in 2016 so se utopili štirje praktikanti. Leta 2021 se je moški iz Singapurja utopil v bazenu stanovanjske hiše, ko je poskusil to metodo. Najmanj ena oseba je umrla zaradi srčnega infarkta po potopitvi v mrzlo vodo, piše Wikipedia. 

Wim Hof je tako razvil svojo metodo kot način soočanja s svojim izredno težkim in travmatičnim življenjem. Pri tem bi vas radi opozorili, da hladna voda in dihalne tehnike brez zavestnega dela s travmo in čustvi, ne bodo rešile vaših izvornih težav. 

Dejstvo je, da se pri kopanju v mrzli vodi izloči veliko dopamina in adrenalina ter nas takšno početje začasno zagotovo poživi in da odlično počutje, ki pa je zgolj kratkoročno. Edini način, da izboljšamo svoje življenje je ta, da se soočimo s svojimi čustvi in bolečinami ter rešimo težave v svojem vsakdanjem življenju. Mrzla voda sama po sebi žal ne reši ničesar. Lahko nam začasno pomaga s tem, da omrtviči naše čutenje, ko je za nas vsega preveč, nas naredi bolj vzdržljive in nam da začasen dvig dopamina. Vendar če ne bomo uredili stvari, ki nas v realnem življenju mučijo, bodo mrzle kopeli zaman. Počnite v življenju čim več stvari z jasnim zavedanjem. 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode