Živimo v času, ko smo pozabili, kaj je sploh bistvo življenja

Ljudje včasih pozabimo, kaj je bistvo življenja, potem pa se na to spomnimo šele, ko je že pozno...

Živimo v času, ko smo pozabili, kaj je sploh bistvo življenja (foto: profimedia) profimedia
16. 8. 2022

Ko sem odraščal, mi je oče rekel nekaj, česar ne bom nikoli pozabil: "Sin, ko si se rodil, si ti jokal, svet pa se je veselil. Živi tako, da bo ob tvoji smrti svet jokal, ti pa se boš veselil."

Živimo v času, ko smo pozabili, kaj je sploh bistvo življenja.

Zlahka pošljemo človeka v vesolje, ne znamo pa stopiti čez cesto in pozdraviti novega soseda.

Na milimeter natančno znamo določiti cilj raketne konice, obenem pa pozabimo, kdaj moramo z otroki v knjižnico.

Imamo elektronsko pošto, družbena omrežja in pametne telefone, da lahko ostanemo v stiku, pa kljub temu še nikoli nismo bili tako nepovezani, kakor danes.

Izgubili smo stik z našo človeškostjo, z našim življenjskim poslanstvom. Izpred oči smo izgubili stvari, ki so najpomembnejše.

Zato vas danes sprašujem: kdo bo jokal, ko vas ne bo več? Koliko življenj se boste dotaknili medtem, ko imate privilegij, da hodite po tem planetu? Kako bo vaše življenje vplivalo na bodoče generacije? Kaj boste pustili za seboj po zadnjem dihu?

Ena od lekcij, ki sem se jih naučil je, da če življenja ne vzamemo v svoje roke, življenje teče svojo pot. Dnevi se zlivajo v tedne, tedni v mesece in meseci v leta. 

Precej hitro je vsega konec in ostane vam le srce, polno obžalovanja nad polovičarsko preživetim življenjem.

Georgea Bernarda Shawa so na smrtni postelji vprašali: "Kaj bi storili, če bi lahko še enkrat živeli?" Pomislil je, nato pa je z globokim vzdihom izgovoril: "Rad bi bil takšna oseba, kot bi lahko bil, pa nisem nikoli postal." Danes to pišem zato, ker si želim, da se to ne zgodi vam.

Veliko časa predavam po Amerki, potujem od mesta do mesta in množicam predstavljam svoje poglede na voditeljstvo v poslu in življenju.

Čeprav poslušalci prihajajo iz najrazličnejših področij, so njihova vprašanja dandanes osredotočena na iste stvari: kako v življenju najti globlji smisel? Kako lahko s svojim delom prispevam svetu? Kako lahko življenje poenostavim, da bom lahko užival v njem, preden bo prepozno?

Odgovor vedno začnem enako: najdite svoje poslanstvo. 

Prepričan sem, da imamo vsi posebne talente, ki samo čakajo, da jih unovčimo v plemenitem prizadevanju. Vsi smo tu z nekim edinstvenim namenom. Vsi imamo možnost, da izkažemo svoj najvišji človeški potencial, medtem ko obenem dodajamo vrednost tudi življenjem tistih okoli nas.

Iskanje poslanstva ne pomeni, da morate pustiti svojo trenutno službo, temveč, da v svoje delo vnesete več sebe in se osredotočite na stvari, v katerih ste dobri. To pomeni, da ne čakate več, da bodo druge spremenili, kar si želite spremeniti, temveč da sami postanete sprememba, ki si jo želite videti v svetu.

Začnite že danes. Sledite svojemu notranjemu klicu, premaknite se iz besed na dejanja ter zaživite polno življenje preden je prepozno.

Prirejeno po: Robin Sharma