Zakaj bi morali večkrat opazovati zvezde

Kdaj ste nazadnje zrli v nočno nebo? Zgolj opazovanje širnega vesolja nam lahko odpre novo percepcijo življenja ter pomiri naš nemiren um in dušo.

Zakaj bi morali večkrat opazovati zvezde (foto: Aleš Krivec) Aleš Krivec
9. 6. 2021

Obstaja več dobrih razlogov, zakaj bi morali vsake toliko časa opazovati zvezde...

Ker smo tako zaposleni v umu s tem, kar se nam dogaja v življenju, z malenkostmi, težavami, skrbmi, da pozabljamo, da na koncu koncev živimo na nekem planetu v širni galaksiji v neskončnem vesolju. Zveni tako nenavadno, a to je resničnost.

Naše dnevne težave nas posrkajo, plavamo v stresu in obveznostih, ter ob tem pridno pozabljamo, kdo v resnici smo. Nato se s stresom soočamo tako, da prižgemo televizijo, spijemo kak kozarec ali več alkohola, pojemo več, kot potrebujemo, jemljemo zdravila... Poskusite naslednjič, ko boste slabe volje ali brezvoljni, izčrpani, žalostni… Opazovati zvezde.

Mislite, da vam to preprosto dejanje ne more pomagati? Poskusite in opazujte, kako dene vaši duši.

Na jasno noč pojdite ven vsaj dve uri po sončnem zahodu in najdite prostor, ki je čim manj svetlobno onesnažen. Poglejte gor.

V morju teme je nad nami na milijone zvezd.

Ko ugotovimo, kako brezmejno je naše vesolje, ugotovimo, da so naše težave popolnoma banalne.

Ja, seveda morate plačati račune. Ja, morate zjutraj v službo. Ja, imate težave v odnosih. Vendar ko se zavedate, da ste delček nečesa tako velikega, boste dobili popolnoma novo perspektivo.

Za trenutek stopite izven kaosa modernega življenja, kjer ni rokov plačil, zvonenja telefonov, pisanja mailov in nenehne potrebe, da ste nekje in nekaj počnete. Popolnoma brez skrbi. Gledanje zvezd vam omogoča bolj preprosto življenje: tišina, tema, mističnost in neskončnost. Čas se vrti počasneje. Povežete se z naravo in s svojo bitjo. Tako kot so to počeli naši predniki davno nazaj.

Življenje ni več tako noro in stresno, ko ležiš na odeji in gledaš nekaj tako lepega in ogromnega kot je vesolje. Ko vidiš druge zvezdne konstalacije.

Ne potrebujete posebne izobrazbe, da ste hvaležni za kozmos, da ste hvaležni, da ste lahko delček tega širnega vesolja. Da imate to možnost. Kaj boste naredili s to možnostjo?

Nočno nebo pa je pravzaprav časovni stroj. Ko opazujemo zvezde, pravzaprav gledamo v preteklost, ker so zvezde tako daleč, da njihova svetloba potuje več let. Svetloba potrebuje čas za potovanje po prostoru. Svetloba zvezd ali galaksij potrebuje za potovanje do nas milijone ali celo milijarde let. Tako pravzaprav vidimo zvezde, kakršne so bile pred milijoni ali milijardami let. Ko pogledate v nočno nebo, morda vidite zvezdo, ki ne obstaja več. Ja, tako širno je vesolje. Zaradi česa ste že bili danes zaskrbljeni?  

Tudi študija na univerzi v Kaliforniji je pokazala, da opazovanje zvezd lahko iz nas naredi boljše ljudi.

Ugotovili so, da strahospoštovanje in občudovanje, ki se porodi ob opazovanju zvezd, vzbuja nesebična, sočutna in pozitivna obnašanja. Zmanjša se egoizem in občutek, da smo center sveta.

Želimo si izboljšati življenja drugih, pomagati, delati v dobro drugih, zmanjšati negativne vplive na okolje…

Občutek majhnosti ob prisotnosti nečesa večjega, kot smo mi sami, spremeni našo pozornost iz naših individualnih potreb ali težav k nečemu večjemu.

Ko primerjamo našo trenutno težavo na tem majhenem planetu proti zvezdam, ki so tako daleč, da jih morda ni več, se lahko vprašamo, zakaj mislimo, da so naše sanje prevelike? Da smo premajhni, da bi lahko naredili nekaj velikega? 

Toliko časa gledamo dol, da pozabimo, da je to zgolj polovica naše perspektive. Poglejte gor in se sprostite. 

Če daš priložnost nočnemu nebu, morda izgubiš srce v neskončnosti...

Fotografije: Aleš Krivec, Landscape Photography by Ales Krivec 

viri: echolaveaux.com, dailymail.co.uk

 Preberite si še: