Zakaj vse več žensk IZGOREVA?

Izgorelost med ženskami je vse bolj pogosta, do nje pa pride zaradi več različnih vzrokov. Družba nas spodbuja k temu, da vse bolj zapostavljamo žensko energijo in delujemo v pretirani moškosti, kar nas vodi v pretirano izčrpanost in izgorelost.

Zakaj vse več žensk IZGOREVA? (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2023

Tukaj je 5 najpogostejših razlogov, zakaj ženske izgorevajo.

Premočna moška energija

Naučile smo se iskati moč in sprejemanje samo z našimi dosežki. Svojo vrednost dokazujemo s tem, kaj lahko vse počnemo v dnevu. To od nas zahteva veliko organizacije in racionalnega razmišljanja, ki nas oddaljuje od našega srca in ženskega bistva.

Seveda veliko zmoremo, a ko zanemarimo svoje žensko bistvo in večino dneva preživimo v glavi, s tem v nas ustvarimo neravnovesje.

Prekinjena povezava z ženskostjo

Ogromno žensk se je popolnoma odklopilo od svojega telesa. Našo čutnost in žensko moč prekrivamo s strogostjo in odločnostjo. Čustvenih delov sebe ne kažemo, saj nas je strah, da bi bile videti šibke in ranljive.

Čeprav hrepenimo po globini, naši odnosi ostajajo površinski. Odločitve racionaliziramo, namesto da bi sledile svojemu notranjemu kompasu, do katerega nimamo več dostopa, saj smo preveč odtujene od sebe. 

Delovanje pod prisilo

Danes ženske iščemo varnost v občutku nadzora. Želimo si obvladovati svoja čustva, druge ljudi ter vse dogodke v življenju. Naredimo si načrt, ki se ga želimo prisilno držati, namesto da bi spoštovale svojo intuicijo.

V odnosih smo neizpolnjene, ker želimo izsiliti povezavo z ljudmi. Druge želimo prisiliti v to, da nas ljubijo tako, kot bi si želele me.

Hormonsko neravnovesje

Na fizičnem nivoju so naša telesa izčrpana in preobremenjena, svojo bolečino pa skušamo prekriti tako, da si še dodatno škodimo s strupenimi izdelki, alkoholom, cigareti, nezdravo hrano in drugimi stvarmi. Oddaljujemo se od narave in tako negativno vplivamo na hormonski ritem.

Druga težava so tudi lepotni standardi, ki v nas kultivirajo sovražnost do svojega telesa. Sebe zaradi tega obsojamo in se zlorabljamo zato, da bi ustregle pričakovanjem drugih.

Pozabljanje nase

Ob vsem pritisku, pod katerim smo, so naše želje in potrebe zadnje na seznamu prioritet. Tako imamo v dnevu še manj energije, ker enostavno ne prisluhnemo sebi. Še takrat, ko smo utrujene, si ne privoščimo počitka, saj ne želimo delovati "lene".

Zaradi tega postajamo vse bolj izčrpane, kar se kaže tudi na razpoloženju in počutju.

Da bi se izognile izgorevanju, je pomembno, da postanemo spet prijazne in nežne do sebe ter negujemo svoje žensko bistvo.

Prirejeno po: Melissa Woodard

in Ljudje se ne zavedajo, koliko modrosti lahko potegnejo iz svoje IZGORELOSTI