Zakaj so se včeraj nad Slovenijo pojavili nenavadni koncentrični krogi?

Včeraj se je po družbenih omrežjih delila fotografija radarske slike padavin, na kateri so vidni nenavadni koncentrični krogi. Kaj je to in zakaj pride do tega? Pojasnjuje fizik Sašo Dolenc. 

Zakaj so se včeraj nad Slovenijo pojavili nenavadni koncentrični krogi? (foto: Screenshot Arso radarska slika) Screenshot Arso radarska slika
6. 8. 2023

Nekateri so mnenja, da gre za umetno ustvarjene frekvence. Fizik pa pravi takole: 

Na radarskih slikah padavin lahko občasno opazimo nenavadne koncentrične kroge, ki se navidezno tvorijo okoli radarskih postaj. Pri teh “deževnih krogih” seveda ne gre za naravni pojav, ampak za pomanjkljivost v sistemu radarskih meritev padavin.

Vremenski radar deluje tako, da v nebo pošilja kratke impulze mikrovalov in nato posluša odmeve iz oblakov. Na osnovi sevanja, ki se odbije od vodnih kapljic ali snežink, lahko izriše sliko padavin. Žal pa odsev radarskih impulzov od snežink ni enak odsevu enake količine vode v obliki kapljic.

Ker radarski snop žarkov ne loči med suhimi snežinkami, talečimi se snežinkami in dežnimi kapljami, lahko jakost padavin iz talečih se snežink v primerjavi z netalečimi navidezno poveča za faktor 5 ali več. Enako količino padavin lahko tako radar napačno interpretira kot povečano intenziteto padavin. Dodatno težavo povzroča tudi dejstvo, da padajo kapljice hitreje proti tlom kot snežinke.

Zaradi teh značilnosti povezanih z radarskim merjenjem vlage v oblakih, se lahko na radarski sliki padavin občasno tvori “svetli pas” (angl. “bright band”), ki ustreza mestu v oblaku, kjer se sneg začenja taliti in nastaja dež. Ker zazna radar dež približno petkrat močneje kot sneg, hkrati pa dežne kapljice padajo hitreje kot snežinke, se zdi, kot da so padavine v tej plasti oblakov bistveno močnejše, čeprav v resnici niso.

Ker vremenski radar ne zazna celotnega ozračja naenkrat, ampak opravi več zaporednih krožnih meritev pod različnimi koti, se lahko "svetli pas" občasno pojavi na slikah v obliki koncentričnih krogov. Do tega pride največkrat takrat, ko je meja med snežinkami in dežjem razmeroma enakomerna na večjem območju in visoko na nebu.

Ker je radarska slika padavin sestavljena iz več zaporednih krožnih obratov antene pod različnimi koti, zazna radar "svetli pas" pri vsakem krožnem obratu na različnih razdaljah od merilne postaje. Na sliki se navidezni "svetli pas" pač pokaže tam, kjer radarski žarek prečka oblačno plast, v kateri se sneg spreminja v kapljice.

Na sliki so navidezni koncentrični krogi, ki se se danes ponoči pojavili okoli vremenskega radarja v kraju Červinjan (Cervignano) blizu Trsta.

Sašo Dolenc