Ni "tvoj" otrok, je duša, ki ti je bila zaupana v varovanje

Ne pozabite, da z otroci vzpostavljate enega najbolj pomembnih odnosov na Zemlji. Bodite pozorni na njih. Sledi 9 zapovedi, ki bi jih moral upoštevati vsak starš. 

Ni "tvoj" otrok, je duša, ki ti je bila zaupana v varovanje (foto: profimedia) profimedia
1. 10. 2021

Janusz Korczak je bil znan poljski pedagog, pisec, pediater... Prisluhnite njegovim modrim nasvetom za starše. 

1. "Ne pričakuj od otroka, da bo kot ti ali takšen, kakršen si ti želiš, da je. Pomagaj mu, da NE postane kot ti, ampak kot on sam."

2. "Ne zahtevaj od otroka, da ti povrne za vse, kar si mu dal. Dal si mu življenje, kako naj ti to povrne? On lahko da življenje nekomu drugemu, in ta nekomu tretjemu - to je zakon hvaležnosti."

3. "Ne znašaj jeze na otroka, da ti v starosti ne bo težko. Kar poseješ, to boš tudi žel."

4. "Nikoli ne gledaj na njegove težave, kot da so zanemarljive..."

5. "Nikoli ga ne ponižuj!"

6. "Ne muči se, če ne zmoreš nečesa storiti za svojega otroka. Zapomni pa si, da za otroka ni narejeno dovolj, če ni narjeno vse, kar je mogoče." 

7. "Tvoj otrok ni samo plod krvi in telesa. Je dragocen pehar, ki ti je zaupal svoje življenje, da ga varuješ in v njem vzdržuješ ustvarjalni plamen. Ni "tvoj" ali "vaš" otrok, je duša, ki vam je bila zaupana v varovanje."

8. "Nikoli ne stori ničesar tujemu otroku, kar ne bi želel, da kdo stori tvojemu."

9. "Ljubi svojega otroka, kakršenkoli že je - tudi če nima talentov, kakršne bi od njega želel, ali če je nesrečen, pa tudi, ko odraste... Pogovarjaj se z njim, bodi z njim vesel, saj je otrok praznik življenja. "

stil.kurir.rs