Zaskrbljujoči rezultati raziskave: Deklice se že v VRTCU obremenjujejo s svojim videzom

7. 6. 2024
Deli
Zaskrbljujoči rezultati raziskave: Deklice se že v VRTCU obremenjujejo s svojim videzom (foto: Profimedia)
Profimedia

Raziskave so pokazale zaskrbljujoče rezultate – otroci, predvsem deklice, se vse bolj zgodaj začenjajo obremenjevati s svojim videzom.

Študija, v kateri je sodelovalo 170 otrok, starih od 3 do 5 let, je o tem, kdaj malčki začnejo skrbeti za svoj fizični videz, pokazala precej zaskrbljujoče rezultate. Kot se je izkazalo, deklice že v predšolski dobi veliko pozornosti posvečajo svojemu fizičnemu videzu, medtem ko pri dečkih situacija ni povsem enaka. "Dekleta na splošno izražajo veliko skrb za svoj videz. Pravijo, da morajo biti lepa in da je to, kako izgledajo, pomembno," je za huffpost.com zapisala avtorica študije May Ling Halim.

Ko so jim za namene študije predstavili izbiro oblačil in poklicev, so dekleta izbrala fina oblačila in poklice, povezane z videzom, kot je manekenstvo, vzornike lepote pa vidijo v popularnih zvezdah. Te ugotovitve sovpadajo s študijo, ki jo je v svojem članku navedla Halimova – ta je pokazala, da se dekleta raje igrajo z igračami, osredotočenimi na videz. Pogosto tudi izrečejo stvari, kot so: "Všeč so mi princese, ker so lepe."

Po drugi strani pa so se fantje za svoje favorite odločili iz drugih razlogov, na primer, da jim je Spider-Man všeč, »ker visoko skače, pleza in meče mreže«. Kljub temu, da deklet po svetu ne učijo več, da je lepota najpomembnejša stvar, sta lansiranje Disney princes in pop kultura postavila fizični videz v ospredje ženskih prioritet, kar se je še bolj izrazilo s pojavom družabnih omrežji, pravijo strokovnjaki. Raziskave so pokazale, da dekleta začnejo za svoj videz skrbeti že zelo kmalu in skoraj polovica osnovnošolk pravi, da so s svojim videzom nezadovoljne.

"Do pubertete postane glavna skrb otrok njihov videz in to je njihova šibkost, na katero računajo družbena omrežja. Če je otrok že ponotranjil spolne stereotipe in je pri petih letih nezadovoljen s svojim videzom, si le predstavljajte, kaj si bo mislil, ko dopolni 15 let," pravi Halimova.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali biti odrasli bolj pozorni na sporočila, ki jih otroci vsakodnevno prejemajo prek igrač, s katerimi se igrajo, slik, ki jih vidijo, pa tudi prek načina, kako jih odrasli nagovarjajo.

Halimova poudarja, da je najpomembnejše obdobje od vrtca do začetka osnovne šole, saj se takrat otroci "začnejo močno identificirati s svojim spolom in oblikovati spolne stereotipe glede na informacije, ki jih dobijo. Ker se otroci iz okolja učijo, da deklice določa njihov videz, moramo spremeniti informacije, ki jih prejemajo."

Vir: yumama.mondo.rs