Zavrgla sem vse praznične običaje, ki mi ne prinašajo veselja

Ni se vam treba držati običajev, samo zato, ker tako veleva tradicija. Pomembno je, da v prvi vrsti poskrbite za svoje dobro počutje.

Zavrgla sem vse praznične običaje, ki mi ne prinašajo veselja (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2022

Pravijo, da so decembrski prazniki najlepši čas v letu, a temu ni nujno tako. Za tiste, ki se soočamo z izgubo ljubljene osebe, družinskimi težavami, osamljenostjo, finančnimi ali zdravstvenimi težavami, so lahko prazniki eno najtežjih obdobij v letu.

Mnogi od nas v tem času še posebej hrepenimo po stvareh, ki jih ne moremo dobiti: po družini, ki nas podpira ali po osebi, ki smo jo izgubili. Ljudje, ki so navajeni veliko delati, so mogoče čez praznike zgubljeni, saj ne vedo, kako preživljati proste dni.

Ne glede na naše stiske pa smo med prazniki prisiljeni, da se pretvarjamo.

Počutimo se pod pritiskom, da moramo prikriti svoje težave, si nadeti božični pulover in nasmešek ter se udeležiti tiste službene zabave. Tam se nasmihamo in zapletamo v površinske debate, ter se na vse načine trudimo, da bi prikrili svojo bolečino. Morda svoj dom popolno okrasimo, saj si želimo navdušiti druge in dajati vtis, da je vse v redu.

Družba nam je dala nerealna pričakovanja o praznikih, ki prinašajo popolna darila, brezhibne domove, neskončne vire za nakupovanje ter srečne trenutke, preživete z družino. Številni od nas smo izčrpani, ko poskušamo izpolniti vsa ta pričakovanja.

Kot oseba, ki se že tako pogosto trudi, da bi ugodila drugim, opažam, da je skrb zase v prazničnem času še posebej velik izziv. Če sem v tem obdobju slabe volje ali če mi ni do druženja, mi drugi takoj trkajo na vest in očitajo, da "kvarim" praznično vzdušje.

Če se tudi vi srečujete s podobnimi težavami, ne pozabite, da vam ni treba ugajati prav nobenemu, ne glede na datum na koledarju. Če vam ni do druženja, si dovolite ostati doma. Včasih je za vaše zdravje najboljše, da si preprosto privoščite počitek.

Sama si že pred prazniki ustvarim seznam opravkov, ki si jih resnično želim početi. Zapišem si, katere filme si želim ogledati in katere recepte preizkusiti. Sama sebe obdarim z nečim, kar sem si čez leto želela, predvsem pa se nagradim tako, da si prisluhnem.

Zavrgla sem vse praznične običaje, ki mi ne prinašajo veselja. Ne hodim v cerkev, nimam božične smrekice z ročno izdelanimi okraski in ne pripravljam sladic, ki jih v bistvu sploh ne maram. Izogibam se obisku nakupovalnih centrov, ker se zaradi gneče počutim tesnobno.

Po drugi strani pa ohranjam tradicije, ki me osrečujejo. Še vedno sem aktivna na dobrodelnem področju, obožujem božične filme in še vedno z veseljem preizkušam jedi, v katerih uživam. 

Začela sem ustvarjati tudi svoje lastne običaje, kot je denimo priprava moje najljubše torte ali premor od družbenih omrežij.

Ne silim se v nič, kar v meni vzbuja slabo počutje in ne preživljam časa z ljudmi, ob katerih mi je neprijetno. Ko sem enkrat to vpeljala v svoje življenje, so izčrpavajoči prazniki naenkrat postali sproščujoči in mirni.

Najboljše, kar lahko vsak naredi v času praznikov je, da je prijazen do sebe. To je najboljše darilo, ki si ga lahko podarimo.

Prirejeno po: Tiny Buddha