Zeleni Jurij in stara obredja

V naših krajih so 23. ali 24. aprila praznovali poseben praznik.

Zeleni Jurij in stara obredja (foto: profimedia) profimedia
24. 4. 2018

Na praznik jurjevanja so enega od moških oblekli v zelene veje in ga poimenovali Zeleni Jurij. Ta je hodil od hiše do hiše in na vrata zatikal vejice, ki so vasi in družinam prinašala srečo in zagotovilo, da bo to leto dobra letina. 

V slovenskih jurjevskih pesmih so bile z likom Zelenega Jurija in kasnejšega svetega Jurija povezane predstave prihoda pomladi, prebujanja narave, odpiranja zemlje, pojava zdravilne rose in vsakovrstne plodnosti. Zato so ta dogodek spremljali številni svečani obredi: kurjenje kresov, skakanje čez ogenj, petje in rajanje, obhodi, setev, krašenje pastirjev, živine in domov s cvetjem in prva paša.

Vir in več na: staroverci.si

Jurjevanje je bilo včasih razširjeno po vsej Sloveniji, vendar največkrat slišimo to oznako za oblike jurjevanja v Beli krajini. Pri črnomaljskem jurjevanju so izbranega mladeniča odeli v sveže zelenje. Dekleta so v tem času okrasila mlado brezo s pisanimi trakovi in rožami. Nato se je skupina napotila v mestno jedro. Na čelu so stopali fantje, ki so piskali na frule in trobili na tule. S tem so simbolično odganjali zle sile, ki so hotele preprečiti prihod pomladi. Za njimi so šli fantje, ki so nosili okrašeno drevo – mlaj. S trakovi in pisanim cvetjem okrašeno drevo so fantje prislonili na graščino, kjer so na oknih čakala dekleta. Le ta so iz drevesa osmukala pisane trakove in cvetje. Tačas so juraši odpeljali Zelenega Jurija do mosta in vrgli zeleni koš v vodo reke. S tem je bilo obredja konec. Takšna oblika obredja je zamrla že v drugi polovici 19. Stoletje.

Vir in več na: fs-zelenijurij.si

Danes lahko tudi v odtrgate kakšno cvetlico, zeleno vejico ali okrasite svoj dom ter naprosite za srečo in dobro leto!