Ženske, ki se odločijo, da NE bodo imele otrok

Razlogi, zaradi katerih se ženske odločijo, da ne bodo imele otrok, so prav tako tehtni in upravičeni kot tisti, zaradi katerih si jih druge ženske želijo.

Ženske, ki se odločijo, da NE bodo imele otrok (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Čas je, da nehamo domnevati, da je to težava, ki jo morajo ženske rešiti, saj je – kot vse v življenju – tudi to, da ustvariš otroka, izbira. Želja, da na svet prinese otroke, mora ostati izbira ženske – in vso pravico ima, da tega ne stori.

Nekatere ženske si ne želijo otrok zato, ker vedo, da ne morejo prenesti takšne obveznosti. Nekatere čutijo, da niso dovolj zrele za tako pomembno vlogo. Druge so preveč osredotočene na svojo kariero in vedo, da ne bodo mogle svojega časa in pozornosti v celoti posvetiti svojim otrokom. Nekatere si tega preprosto ne želijo zaradi finančnih ali drugih razlogov. Razlogov je veliko, in vsak izmed njih je tehten in upravičen.

Čas je, da jih pohvalimo za njihovo samozavedanje in poštenost, namesto da jih obsojamo. Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok, namesto da bi podlegle pritiskom in jih vseeno imele (in pri tem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bi mogle opravljati najboljše materinske vloge) je treba spoštovati!

Biti mati s polnim delovnim časom je že tako ali tako izziv, sploh pa, če na to ženska še ni pripravljena. Toliko otrok po svetu trpi zaradi pomanjkanja pozornosti in ljubezni, ker so njihovi starši preveč zaposleni ali preveč obremenjeni s svojimi lastnimi težavami. To, da je življenje nekoga drugega povsem odvisno od vas, je velika odgovornost.

Čas je, da ženskam nehamo dajati občutek, da so pomanjkljive samo zato, ker nimajo otrok – ker se lahko ženska vedno »dopolni« z nešteto drugimi stvarmi. Ni ji treba negovati otroka, da bi se lahko počutila, da je vreden del družbe. Seveda je čudovit blagoslov biti mati in vzgajati otroka, vendar to ni vse, za kar je bila ženska rojena. 

Ko so Oprah Winfrey vprašali, zakaj nima otrok, je odgovorila: "Ugotovila sem, da se v svojih oddajah srečujem z ogromnim številom ljudmi, ki imajo težave – predvsem zaradi tega, ker so imeli starše, ki se niso zavedali, kako resno delo je starševstvo."  Ta ugotovitev jo je še bolj spodbudila k temeljitemu razmisleku o tem, kaj si v okviru družine želi sama.

Povzeto po: thoughtcatalog.com

Preberite si še: