Zgodba o revnem prodajalcu jajc

Naj vas ta zgodba opomni, kako pomembno je, kaj kupujemo in koga podpiramo. 

Zgodba o revnem prodajalcu jajc (foto: profimedia) profimedia
7. 2. 2018

Urejena gospa se sprehaja po tržnici, kjer zagleda starega in revnega gospoda, ki prodaja jajca in ga vpraša: "Za koliko jih prodajate?"

"50 centov za eno jajce, gospa," ji odgovori starec. 

"Vzela bom 6 jajc za 2 eura ali nič," mu pove.  

Starec ji odgovori: "Vzamite jih, bolje 2 eura kot nič, danes nisem še prodal niti enega."

Vzame jajca za manjšo ceno in odide z občutkom, da je zmagala. Da je nekaj pridobila. Nato se odpelje s svojim novim avtom v priznano restavracijo. Tam si s prijateljico privoščita obilno kosilo, pri katerem veliko hrane pustita. Račun kosila znaša 45 eur. Gospa lastniku restavracije da bakovec za 50 eur in reče, naj obdržijo drobiž.

Za bogatega lastnika restavracije je to normalno dejanje, kaj pa reven prodajalec jajc na tržnici?

Zakaj kažemo svojo moč, ko kupujemo pri tistih, ki že tako imajo dovolj? Zakaj smo radodarni do tistih, ki ne potrebujejo naše radodarnosti in tekmujemo s tistimi, ki bi potrebovali našo pomoč in podporo?

Kot pravijo, če kupujete od ogromnih podjetij ter multinacionalk, omogočate bogatim, da si kupijo še četrto ali peto počitniško hišo... 

Ko kupujete od majhnih družinskih in lokalnih obrti, pomagate, da lahko hči v družini obiskuje plesni tečaj, da sin dobi žogo, ki si jo želi, mati in oče lahko na mizo brez preglavic in stresa položita hrano ter plačata nujne položnice... 

Podpirajmo se med seboj.