Zgodba za navdih: Primerjanje z drugimi odžene srečo stran

Primerjanje z drugimi odžene srečo stran, saj nas naredi ljubosumne, pohlepne, nezadovoljne s tem, kar smo in kar počnemo. Preberite si zgodbo o najsrečnejši ptici. 

Zgodba za navdih: Primerjanje z drugimi odžene srečo stran (foto: profimedia) profimedia
3. 11. 2021

Vrana je živela v gozdu in bila zadovoljna s svojim življenjem, vse dokler ni nekega dne videla laboda. “Labod je tako bel, jaz pa sem tako črna… Labod mora biti najbolj srečna ptica na svetu.”

Svoje misli je priznala labodu. Labod odvrne: ”Tudi jaz sem misli, da sem najbolj srečna ptica, dokler nisem srečal papige, ki ima tako lepe žive barve. Mislim, da je papiga najbolj srečna ptica na svetu.”

Vrana je odletela do papige. Papiga ji je povedala: “Živela sem srečno življenje dokler nisem videla pava. Jaz imam samo dve barvi, pav je pa tako pisan in ima tako lepe vzorce, zagotovo je najsrečnejši.”

Vrana je obiskala pava v živalskem vrtu, kjer so ga občudovale množice ljudi. “Dragi pav, tako si lep, vsak dan te obišče na stotine ljudi. Ko ljudje vidijo mene, me takoj naženejo. Moraš biti najsrečnejša ptica na svetu."

Pav odgovori: “Tudi jaz sem ves čas mislil, da sem najsrečnejša in najlepša ptica na svetu. A zaradi svoje lepote sem zaprt v živalskem vrtu. Opazoval sem po živalskem vrtu in ugotovil, da je vrana edina ptica, ki ni zaprta v kletki. Če bi bil vrana, bi lahko svobodno letal okrog in bil najsrečnejša ptica.”

Nauk zgodbe? Ne dovolimo, da nas primerjanje povleče v nezadovoljstvo, rajši cenimo, kar imamo. Tekmovalnost vodi v začaran krog nesreče. Vedno bomo našli nekoga, ki bo imel več ali manj. Tisti, ki je zadovoljen s tem, kar ima, pa je najbolj srečen človek na svetu.

ba-bamail.com