Kaj je zlata kri? Spoznajte najredkejšo krvno skupino na svetu

14. 5. 2024
Deli
Kaj je zlata kri? Spoznajte najredkejšo krvno skupino na svetu (foto: profimedia)
profimedia

Le redki na svetu imajo to krvno skupino.

Dolgo časa je veljalo, da je najredkejša krvna skupina AB, vendar to ni res. Pred časom so strokovnjaki odkrili še eno posebno krvno skupino, ki jo ima le 43 ljudi na svetu. To pomeni, da jo ima le eden od šestih milijonov! Prvič so jo identificirali leta 1961 pri ženski iz Avstralije. Zlata kri velja za najredkejšo krvno skupino na celem svetu.

Sicer obstajajo še štiri krvne skupine: A, B, AB, 0. Vsaka od njih ima še Rh faktor, ki je lahko pozitiven ali negativen. Zlata kri pa se od drugih skupin razlikuje po tem, da ima ničelni oziroma nevtralni Rh faktor, ki ni niti pozitiven niti negativen in nima nobenega od 61 Rh antigenov.

Zlato kri lahko podedujete, ko dobite mutacijo v genu RHCE od vsakega starša. Zato sta potrebni dve kopiji spremenjenega gena, da dobimo Rh ničelni faktor.

Ljudje z zlato krvjo lahko postanejo darovalci katere koli druge krvne skupine. Sami pa lahko za transfuzijo dobijo le kri enake skupine, kar je, glede na redkost, lahko velika težava. Leta 2022 je na svetu živelo devet aktivnih donatorjev zlate krvi, piše spletna stran medicinenet.com. Ena od njih je tudi Srbkinja Milica Mučalica, ki je s svojo krvjo rešila življenje predsedniku Svetovne nogometne zveze, Gianniju Infantinu, še enemu človeku z zlato krvjo.

Prirejeno po: mondo.rs

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu