Znanstveniki dokazali, da imajo mačke vendarle rade ljudi

Naj vas mačja ravnodušnost ne zavede, znanstveniki so ugotovili, da imajo mačke rade človeško družbo – in to še bolj kot hrano!

Znanstveniki dokazali, da imajo mačke vendarle rade ljudi (foto: unsplash) unsplash
7. 11. 2018

Medtem ko je pasja goreča navdušenost nad človeškimi sopotniki jasno opazna, je pri mačkah drugače.

Mačke so pogosti snobi, ki dajejo občutek: “Zakaj bi ti namenila čas, ko lahko čisto v redu poskrbim zase in se negujem?”

Pes neučakano strmi skozi okno, da pridete domov, skače od veselja na vse strani, ko vas zagleda; mačka morda le skomigne z ušesi, ko vstopite. Pes želi vsaj sto božanj dnevno, mačka en dotik, morda dva in že je preveč - DOVOLJ!

Vsaj takšni so stereotipi. A tudi kraljeve mačke so lahko zelo ljubeče.

Znanstveniki iz Oregon State univerze so preučevali kompleksne socio-kognitivne sposobnosti mačk. Študijo so naredili na mačkah, ki so bile tako iz zavetišč kot na domačih ljubljenkah. Ugotovili so da, če imajo mačke na izbiro človeško interakcijo, hrano, igrače ali vonj – so večinoma izbrale…. Človeško družbo!

Seveda so bile jasne razlike med posameznimi mačkami, a večina mačk je izbrala ljudi, takoj za tem pa hrano.

Ko naslednjič vidite svojega mačjega kralja, kako hladnokrvno leži na soncu, se zavedajte, da vas ima na skrivaj raje kot hrano.

Študija je bila objavljena v Behavioural Processes.

Vir: Time

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri