Znanstveniki dokazali, da nas psi resnično razumejo

Vaš pes vas razume. Ne, resnično vas razume. Tako pravijo madžarski znanstveniki, ki so objavili študijo v reviji Science, ki dokazuje, da psi razumejo tako pomen kot intonacijo besed.

Znanstveniki dokazali, da nas psi resnično razumejo (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2016

Lastniki psov verjetno ne potrebujete znanstvenih dokazov, da bi verjeli, da vas psi razumejo. Lahko pa ste sedaj prepričani, kako njihovi možgani delujejo. 

Doslej je že bilo ugotovljeno, da se psi odzivajo na besede in so sposobni povezati preko sto objektov z besedami in frazami. A sedaj ugotavljajo, da so psi še bolj podobni človeku, saj procesirajo jezik na podoben način – v istih delih možganov. Z MRI slikami pasjih možganov so v Budimpešti opazovali možganske aktivnosti 13-ih psov.

Vsako izrečeno besedo, ne glede na intonacijo besede, so psi procesirali z levo možgansko hemisfero, tako kot se to dogaja pri ljudeh. Ton in emocije za besedo pa so analizirali z desno možgansko hemisfero.

Kar pomeni, da četudi jim z veselim tonom rečete, da gre k veterinarju, ali z žalostnim, da je čas za večerjo, bo verjetno razumel zakaj gre. 

In tako počasi ugotavljamo, da človek kot samooklicana "krona stvarstva" le ni tako poseben. Je bolj podoben živalim kot si misli. 

Vir. washingtonpost