Bela - povezana s svetlobo, z božanskim, s čistočo

Barvo obleci, premišljuj o njej, vdihni jo … pravijo stari vzhodnjaški modreci. Tega nasveta se je treba držati, saj barva ni le čutni doživljaj, ki nastane, ko svetloba spodbudi receptorje v očesni mrežnici.

18. 8. 2020

Belino najbolje opišeta sneg in led, kar močno vpliva na to, kako belo dojemamo v primerjavi z rdečo, zeleno, modro: kot barvo s temperaturo, ki nam pozimi nažene mraz v kosti, poleti pa nas prijetno osveži tudi takrat, ko krasi oblačila, avtomobile ali stene domov.

Pri oblikovanju prostora je bela osnovna barva za objekte, saj jih tako definirajo le igre senc in prosojnosti. Toda bela barva je sama po sebi hladna in je dokazano moteča v prostorih, kjer se zadržujemo dlje časa. Čiste bele barve celo ni priporočljivo uporabljati na delovnih površinah pisarniških miz.

Psihologi pravijo, da bela barva spodbuja duševno bistrino, obvladovanje panike in ovir, pomaga očistiti misli in nas vzpodbudi, da začnemo znova. Bela barva ni rezervirana za neveste. Če menite, da poudari odvečne kilograme, izbirajte oblačila, ki so na mestih, po navadi skritih pod črno, zožena.

Zdravniki so oblečeni v belo zaradi sterilnosti in čistoče, ki jo ta barva jamči. Drage restavracije se ponašajo z belimi prti, ker nam hočejo sporočiti, da so na najvišjem nivoju, saj bi bil vsak madež na belini viden že s parkirišča. Tudi znanstveniki vsakdanje čudeže ustvarjajo v belem. Konec 19. stoletja so se odrekli bež delovnim haljam, ker jim je bila všeč konotacija ozdravljivosti in okrevanja, ki so jo pripisovali beli barvi.

Poleti se ni težko obdati z belino. Obalna mesteca so polna lokalov, okrašenih z belimi blazinami, zavesami in ležalniki. V lounge barih vas ne bo nihče gledal čudno, če se boste zleknili na ležalnik in na beli blazini prelistali časopis.

Dom lahko poleti okrasite z vazami, napolnjenimi z belimi kamenčki, s školjkami ali z orhidejami, z belimi vrtnicami ali lilijami.

Na vprašanje, kako diši bela, ki je bilo zastavljeno v neki anketi, je bila večina odgovorov takšna: po vanilji in otroškem pudru. Beli prah je prva pomoč pri manjših poletnih nesrečah, žuljih, pri koži, vzdraženi zaradi depilacije, in pri mastnih laseh, medtem ko vanilja s svojim sladkim vonjem omamlja vsa čutila.

Belina si je prislužila tudi Nobelovo nagrado. Le nekaj strani Snega avtorja Orhana Pamuka vas bo kljub vročemu asfaltu ali peščeni plaži pripeljalo do tega, da si boste zaželeli obleči zimski plašč. Uživajte v svežem in belem poletju!

Kristina Ivčić